Ευρωζώνη: Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο - Θα επηρεάσει την ΕΚΤ;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο - Θα επηρεάσει την ΕΚΤ;
Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας ωστόσο μικρότερη πτώση από την αναμενόμενη, με «φόντο» τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας ωστόσο μικρότερη πτώση από την αναμενόμενη, με «φόντο» τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του μπλοκ των 20 εθνών - ένας συνολικός δείκτης που καταγράφει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών - υποχώρησε στις 93,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο από το αναθεωρημένο 93,6 τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Πέμπτη.

Ωστόσο, το νούμερο αυτό ήταν βελτιωμένο συγκριτικά με τις 92,5 μονάδες που ανέμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal, υποδηλώνοντας πως το υποτονικό κλίμα θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο, σε μείον 17,8 από μείον 16 τον Αύγουστο, με τους ερωτηθέντες να περιγράφουν μια πιο δύσκολη κατάσταση για τα νοικοκυριά τους αλλά και για τα οικονομικά των χωρών τους, όπως αναφέρει η έρευνα.

Η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ «πιέζει» τα νοικοκυριά

Μέσα στον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, προσθέτοντας ενδεχομένως περαιτέρω πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης στο 5,3% τον Αύγουστο -παρά την ελαφρά πτώση - συνέχισε να κινείται πολύ πιο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2%, κλονίζοντας την αγοραστική δύναμη.

Ωστόσο, η πτώση της οικονομικής εμπιστοσύνης με τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση να είναι παρόντες, αποτελούν ικανούς λόγους για να πειστεί η κεντρική τράπεζα να μην αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Στους υπόλοιπους δείκτες, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε ότι το βιομηχανικό κλίμα βελτιώθηκε για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες, γεγονός που δείχνει μια σταθεροποίηση της εμπιστοσύνης στον κλάδο παρόλο που ακόμα βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του. Οι προσδοκίες παραγωγής βελτιώθηκαν, αν και οι παραγγελίες μειώθηκαν εν μέσω ασθενούς ζήτησης. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών, υποχώρησε οριακά τον Σεπτέμβριο.

Μείωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε Ισπανία και Ιταλία

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, η εμπιστοσύνη μειώθηκε περισσότερο στην Ισπανία και την Ιταλία, ενώ ήταν γενικά σταθερή στη Γερμανία και αυξήθηκε στη Γαλλία, ανέφερε η Κομισιόν.

Αν και η χαλάρωση του κλίματος δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο αναμενόταν, η οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2023, δήλωσε ο οικονομολόγος της Oxford Economics, Ρόρι Φένεσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider