Χαμηλοί τόνοι και επιλεκτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμηλοί τόνοι και επιλεκτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο
Άντεξαν στις πιέσεις της Wall Street το Χρηματιστήριο. Υπεραπέδωσαν τα διυλιστήρια. Νέο ράλι για τη Σαράντης.

Ήπιες τάσεις και χαμηλό τόνο κράτησαν οι επενδυτές και κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, εν μέσω θερινής ραστώνης και με το βλέμμα να παραμένει καρφωμένο στις διεθνείς αγορές αλλά και στις εγχώριες εξελίξεις.

Νέο γύρο ανησυχιών για την πορεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, «πυροδότητε» αυτή τη φορά η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, τέσσερις μήνες μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την πτώση της Credit Suisse και τη μετέπειτα απορρόφησή της από τη UBS αλλά και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με την κατάρρευση τριών αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών.

Βέβαια το sell off στις ιταλικές τράπεζες, που έκανε καπνό περίπου 10 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση αυτών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ιταλίας για την επιβολή φόρου 40% επί των υπερβαλλόντων καθαρών εσόδων από τόκους, έδειξε να φόβισε τη Τζόρτζια Μελόνι, που έσπευσε άμεσα να ανασκευάσει. Μετά τη δημοσίευση του νομοθετικού κειμένου της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι ο νέος φόρος επί των πρόσθετων κερδών των ιταλικών τραπεζών, που εισήχθη χθες, θα ευθυγραμμίζεται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που αφορά τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών (windfall profits).

Στα εγχώρια, Alpha Bank και Mytilineos έδειξαν να διατηρούν ζωντανό το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, στη δυνατότητα διανομής μερίσματος στους μετόχους, της τάξεως του 20% από τα κέρδη του 2023 το 2024, δίνει η ισχυρή κερδοφορία και το «χτίσιμο» κεφαλαίων που έχει επιτύχει η Alpha Bank στο α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Όπως ανέφερε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου της Τράπεζας, η επιβράβευση των μετόχων, μετά από χρόνια μη διανομής μερίσματος, ενδέχεται να συνδυαστεί και με επαναγορά ιδίων μετοχών, υπό την προϋπόθεση έγκρισης των εποπτικών αρχών.

Από την άλλη, σε συμφωνία για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Volterra ΑΕ, από την ΑΒΑΞ ΑΕ, υπέγραψε η Mytilineos Energy & Metals.

Κατά την ημερομηνία μεταβίβασης, η ΑΒΑΞ θα εισπράξει ποσό 6 εκατ. ευρώ ως αρχικό τίμημα και ποσό 7 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή προσθέτου τιμήματος. Μάλιστα, εφόσον συγκεκριμένες προϋποθέσεις της συναλλαγής εξελιχθούν ομαλά και επιτευχθούν συγκεκριμένοι μέσο και μακροπρόθεσμοι στόχοι, το συνολικό τίμημα μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσό των 24 εκατ. ευρώ κατά το μέγιστο.

Επιπλέον, ισχυρή άνοδο στα λειτουργικά κέρδη και στα καθαρά έσοδα από πωλήσεις σημείωσε η Coca-Cola HBC για το α' εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,8% σε οργανική βάση, λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων ανά κιβώτιο κατά 19,0% σε οργανική βάση, κυρίως ως αποτέλεσμα των ενεργειών βελτίωσης του μείγματος τιμών και προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες και αγορές. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19,3% σε δημοσιευμένη βάση, ως αποτέλεσμα της ισχυρής οργανικής ανάπτυξης και της ενοποίησης της Multon, που αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο από τις δυσμενείς συναλλαγματικές μεταβολές στη Νιγηρία και την Αίγυπτο.

Να σημειωθεί πως στις 10 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινώσει η MSCI τις αλλαγές που θα επέλθουν στους δείκτες (τριμηνιαία αναδιάρθρωση - effective date 1η Σεπτεμβρίου), με το εγχώριο ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς «μάχεται» εκ νέου για μια θέση στη «χρυσή δεκάδα».

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η μετοχή έχει υψηλές πιθανότητες να ενταχθεί και να αποτελέσει μέρος του δείκτη MSCI Greece Standard στο επερχόμενο rebalancing. Εάν προστεθεί λοιπόν, οι εισροές από τα passive funds αναμένεται να προσεγγίσουν τα 166 εκατ. δολαρίων ή κάλυψη 13 ημερών (ημέρες συναλλαγών βάση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας).

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,46% στις 1.317,27 μονάδες, με τον τζίρο στα 65,19 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε ήπια άνοδο 0,38% στις 3.184,70 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,26% στις 1.081,60 μονάδες.

Στις τράπεζες, μόνο η Eurobank κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, κλείνοντας με άνοδο 0,96% στα 1,585 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -0,16% και τα 6,368 ευρώ και την Alpha Bank με την Πειραιώς να καταγράφουν υψηλότερες απώλειες της τάξεως του 1,43% και 0,79% αντίστοιχα.

Στα blue chips MOH και ΕΛΠΕ έκλεψαν τις εντυπώσει καταγράφοντας ισχυρή άνοδο της τάξεως του 2,68% και 1,71% αντίστοιχα, με τη Σαράντης να σημειώνει νέο ράλι 5,42% στα 8,36 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε επίσης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 2,02% και τα 14,12 ευρώ, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε η Μυτιληναίος στο 0,88%, η ΕΕΕ στο 0,87% και ο ΟΠΑΠ στο 1,09%.

Ηπιότερα ανοδικά κινήθηκαν ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σε Ideal, ΕΧΑΕ, Τεχνική Ολυμπιακή και ΑΔΜΗΕ βγήκαν αγοραστές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αγορές «τρόμαξαν» τη Μελόνι - UBS: Νέα ανατροπή στο «story» των ιταλικών τραπεζών

Saxo Bank: Ο γρίφος γύρω από τις ευρωπαϊκές μετοχές και ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης που επανέρχεται

gazzetta
gazzetta reader insider insider