Εξαγορά της Volterra από τη Mytilineos - Έως 24 εκατ. ευρώ το συνολικό τίμημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξαγορά της Volterra από τη Mytilineos - Έως 24 εκατ. ευρώ το συνολικό τίμημα
Η Mytilineos συνεχίζει το στρατηγικό πλάνο περαιτέρω καθετοποίησής της στην λιανική αγορά ενέργειας. Έως 34 εκατ. ευρώ το τίμημα.

Συμφωνία για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Volterra ΑΕ, από την ΑΒΑΞ ΑΕ, υπέγραψε η Mytilineos Energy & Metals.

Κατά την ημερομηνία μεταβίβασης, η ΑΒΑΞ θα εισπράξει ποσό 6 εκατ. ευρώ ως αρχικό τίμημα και ποσό 7 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή προσθέτου τιμήματος. Μάλιστα, εφόσον συγκεκριμένες προϋποθέσεις της συναλλαγής εξελιχθούν ομαλά και επιτευχθούν συγκεκριμένοι μέσο και μακροπρόθεσμοι στόχοι, το συνολικό τίμημα μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσό των 24 εκατ. ευρώ κατά το μέγιστο.

Η εξαγορά αυτή εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Mytilineos για την διεύρυνση της πελατειακής της βάσης, ενισχύοντας περαιτέρω την καθετοποίησή της στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή και συμβάλει, στο μέτρο που της αναλογεί, στην εξυγίανση και στο consolidation των ενεργειακών αγορών στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των καταναλωτών.

Μετά την πώληση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τον Ιούνιο του 2022, η Volterra δραστηριοποιείτο αποκλειστικά στην προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Mytilineos, με την εξαγορά η εταιρεία ενισχύει συνεχώς τόσο οργανικά όσο και με εξαγορές και τα 5 SubSegments του Κλάδου Ενέργειας, πιστή στην πορεία που χάραξε μετά τον Εταιρικό μετασχηματισμό του 2022.

Η ενσωμάτωση της Volterra (μετά την Watt+Volt) στο Sub-Segment M Energy Customers Solutions, αυξάνει το μερίδιο της αγοράς της Mytilineos σε ποσοστό 13%. Με την προσθήκη μεγάλων πελατών Υψηλής Τάσης, νέων εξαγορών και νέων πελατών Μέσης και Χαμηλής Τάσης, το ποσοστό αυτό αναμένεται εντός του 2024 να φτάσει το 20% - 25%, χάρη στο διαρκώς διευρυνόμενο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών με επίκεντρο την προμήθεια Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, αλλά και έξυπνων προϊόντων και λύσεων πλησίον του ενεργειακού φάσματος σε ανταγωνιστικές τιμές.

H Συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις λοιπές αρχές.

Η ανακοίνωση της Άβαξ

Όπως σημειώνει η Άβαξ στην ανακοίνωσή της, η συναλλαγή εμπίπτει στον στρατηγικό σχεδιασμό της Εταιρείας να εστιάσει στον χώρο των κατασκευών, παραχωρήσεων και real estate που επιδεικνύουν θετικές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και για αυτό αποχωρεί από τις δραστηριότητες της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Σε συνδυασμό με την επιτυχημένη πώληση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ το 2022, η Εταιρεία εξέρχεται έτσι από τον κλάδο με σημαντικές υπεραξίες. Υπό την ιδιοκτησία της Mytilineos, οι πελάτες της Volterra, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 2,2% της αγοράς, θα επωφεληθούν από την τεχνογνωσία του μεγαλύτερου ιδιώτη καθετοποιημένου ενεργειακού παρόχου, ενώ παράλληλα θα έχουν πρόσβαση σε αυξημένη γκάμα προϊόντων, χωρίς να διαταράσσεται η εξαιρετική εξυπηρέτηση και ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική που τους προσφέρεται.

Η Εταιρεία θα εισπράξει κατά την ημερομηνία μεταβίβασης ποσό 6 εκατομμυρίων ευρώ ως αρχικό τίμημα και ποσό 7 εκατομμυρίων ευρώ ως προκαταβολή προσθέτου τιμήματος. Εφόσον συγκεκριμένες προϋποθέσεις της συναλλαγής εξελιχθούν ομαλά και επιτευχθούν συγκεκριμένοι μεσοπρόθεσμοι & μακροπρόθεσμοι στόχοι, το συνολικό τίμημα μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ κατά το μέγιστο.

Η συναλλαγή δεν θα έχει ουσιώδη επίδραση στις απλές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και οριστικοποιηθεί η πώληση.

25.200 πελάτες η Volterra

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ (Μάιος 2023), η Volterra προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε 25.200 καταναλωτές ανά την επικράτεια, τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση. Έτσι, εκπροσωπεί το 0,33% του συνολικού αριθμού ενεργών μετρητών ρεύματος στη χώρα.

Το 2022, η εταιρεία είχε τζίρο 394,2 εκατ. ευρώ, μικτό κέρδος 12,48 εκατ. ευρώ και έκτακτο κέρδος από την πώληση των ΑΠΕ 39 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 42,79 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 41,96 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο 2022 η Volterra είχε πωλήσει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, έναντι 133 εκατ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 112 MW που κατείχε. Ως συνέπεια, η θυγατρική της AVAX είχε πλέον διατηρήσει μόνο τη δραστηριότητα στη λιανική ρεύματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: «Ξεκλείδωσαν» επενδύσεις 790 εκατ. ευρώ της ΔΕΠΑ Υποδομών για επέκταση των δικτύων

Coca-Cola HBC: Αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 17,7% το α' εξάμηνο του 2023

Alpha Bank: Σημαντική ενίσχυση κερδών και κεφαλαίων – Υπέρβαση των στόχων του Στρατηγικού Σχεδίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider