Morgan Stanley: Ποιες αλλαγές έρχονται στον MSCI Greece

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Ποιες αλλαγές έρχονται στον MSCI Greece
Σε δύο ημέρες από σήμερα (10 Αυγούστου) αναμένεται να ανακοινώσει η MSCI τις αλλαγές που θα επέλθουν στους δείκτες, με το εγχώριο ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς «μάχεται» εκ νέου για μια θέση στη «χρυσή δεκάδα».

Σε δύο ημέρες από σήμερα (10 Αυγούστου) αναμένεται να ανακοινώσει η MSCI τις αλλαγές που θα επέλθουν στους δείκτες (τριμηνιαία αναδιάρθρωση - effective date 1η Σεπτεμβρίου), με το εγχώριο ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς «μάχεται» εκ νέου για μια θέση στη «χρυσή δεκάδα».

Η μετοχή αποτελεί, επί του παρόντος, μέρος του μικρότερου δείκτη αναφοράς για την εγχώρια αγορά, ήτοι του MSCI Greece Small Cap, αλλά τόσο η κεφαλαιοποίησή της όσο και η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας (πιθανή ένταξη - υψηλές πιθανότητες), σε ελεύθερη διασπορά (σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση) υπερβαίνουν το τρέχον όριο για τον δείκτη Standard, με περιθώριο υψηλότερο του 50%, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές ένταξης, όπως αναφέρει η Morgan Stanley.

Ως εκ τούτου, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η μετοχή έχει υψηλές πιθανότητες να ενταχθεί και να αποτελέσει μέρος του δείκτη MSCI Greece Standard στο επερχόμενο rebalancing. Εάν προστεθεί λοιπόν, οι εισροές από τα passive funds αναμένεται να προσεγγίσουν τα 166 εκατ. δολαρίων ή κάλυψη 13 ημερών (ημέρες συναλλαγών βάση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας).

Από την άλλη, για την Τέρνα Ενεργειακή (πιθανή διαγραφή - χαμηλές πιθανότητες), η ανώτατη κεφαλαιοποιήση της εταιρείας σταθμισμένης με το free float, πλησιάζει το ελάχιστο επίπεδο ώστε να επέλθει μια διαγραφή από τον δείκτη Standard, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 8% υψηλότερα από το επίπεδο αποκοπής. Βέβαια, η ανώτατη κεφαλαιποίηση της Τέρνα Ενεργειακής είναι επί του παρόντος κοντά στο ελάχιστο επίπεδο που πρέπει ώστε να επαναταξινομηθεί ως «μικρής κεφαλαιοποίησης» στη βάση της επερχόμενης αναδιάταξης των δεικτών.

Επομένως, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η μετοχή είναι υποψήφια για διαγραφή, σε περίπτωση που το όριο για τον MSCI Greece είναι οριακά υψηλότερο από τα επίπεδα που εξέτασε στους υπολογισμούς της ή εάν ο MSCI δεν αυξήσει τον μέγιστο αριθμό μετοχών από δέκα επί του παρόντος. Εάν διαγραφεί, ο οίκος αναμένει πως θα υπάρξουν εκροές 64 εκατ. δολαρίων ή κάλυψη συναλλαγών 18 ημερών.

Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων της MSCI, οι δέκα μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece είναι η Eurobank με ποσοστό συμμετοχής 14,31%, η Mytilineos στο 14,08%, η Alpha Bank στο 12,67%, η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 11,92%, η Jumbo στο 10,89%, ο ΟΠΑΠ στο 10,09%, ο ΟΤΕ στο 9,72%, η ΔΕΗ με ποσοστό 7,85%, η Motor Oil στο 5,31% και η Τέρνα Ενεργειακή στο 3,16%.

Ο εγχώριος δείκτης MSCI Greece Standard διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 7,89x και δείκτη forward P/E στο 8,39x, με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,52%.

Από την άλλη, ο δείκτης MSCI EM (των αναδυόμενων αγορών), εμφανίζει ένα σημαντικό premium (έναντι του MSCI Greece Standard), καθώς διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 14,13x και 12,51 φορές σε δείκτη forward Ρ/Ε, ενώ ο δείκτη P/BV είναι στο 1,69x, με τη μερισματική απόδοση σε 3,09%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider