Τουρκία: Επεμβάσεις των κρατικών τραπεζών για την ενίσχυση της λίρας -  Υποτίμηση κοντά στο 30% μέσα στο 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Επεμβάσεις των κρατικών τραπεζών για την ενίσχυση της λίρας -  Υποτίμηση κοντά στο 30% μέσα στο 2023
Οι κρατικές τράπεζες είχαν «παγώσει» τις παρεμβάσεις τους στην αγορά συναλλάγματος μετά και από την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας.

Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα νέες επεμβάσεις στην αγορά ξένου συναλλάγματος προκειμένου να στηρίξουν τη λίρα, που συνεχίζει να καταγράφει μεγάλες απώλειες έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κρατικές τράπεζες πούλησαν μέχρι το μεσημέρι συνάλλαγμα αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων, όπως ανέφεραν άτομα με γνώση του θέματος που δεν θέλησαν να κατανομαστούν.

Σημειώνεται πως οι κρατικές τράπεζες είχαν «παγώσει» τις παρεμβάσεις τους στην αγορά συναλλάγματος μετά και από την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας και τον διορισμό νέων ηγεσιών στο υπουργείο Οικονομικών και στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η τελευταία προχώρησε στις 22 Ιουνίου στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 15% από 8,5%, με τις απώλειες της λίρας έναντι του δολαρίου να υπολογίζονται κοντά στο 10% από εκείνη τη στιγμή.

Λίγο μετά από τις 14:00 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), η λίρα υποχωρεί 1,12% έναντι του δολαρίου, φλερτάροντας με νέο ιστορικό χαμηλό και με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 26,0762 λίρες ανά 1 δολάριο.

Από την αρχή του 2023, το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κοντά στο 30% έναντι του δολαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία μειώνει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια τον Αύγουστο

Σαουδική Αραβία: Επεκτείνει τη μείωση παραγωγής πετρελαίου - «Τσίμπησαν» οι τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider