Τουρκία: «Αναστροφή» νομισματικής πολιτικής με «άλμα» στα επιτόκια από το 8,5% στο 15%

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: «Αναστροφή» νομισματικής πολιτικής με «άλμα» στα επιτόκια από το 8,5% στο 15%
Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή μειώθηκε από το υψηλό δύο δεκαετιών του 85,5% τον Οκτώβριο, αλλά παρέμεινε σχεδόν στο 40% τον Μάιο.

«Άλμα» στα βασικά επιτόκια της αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, στο 15% από 8,5% την Πέμπτη, σε μια δραματική αντιστροφή της ανορθόδοξης πολιτικής της για μείωση του κόστους δανεισμού για να τιθασεύσει τον οδυνηρά υψηλό πληθωρισμό.

Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή μειώθηκε από το υψηλό δύο δεκαετιών του 85,5% τον Οκτώβριο, αλλά παρέμεινε σχεδόν στο 40% τον Μάιο.

Αυτή είναι η πρώτη απόφαση για τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα.

Είναι επίσης η πρώτη αύξηση επιτοκίου σε περισσότερα από δύο χρόνια και η πρώτη απόφαση της κεντρικής τράπεζας μετά τον διορισμό της νέου διοικήτριας Hafize Gaye Erkan, πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs και της πρώτης γυναίκας που κατέχει τη θέση, στις αρχές του μήνα.

Ο Ερντογάν είχε διατάξει την κεντρική του τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια εννέα φορές από τα τέλη του 2021, όταν ο πληθωρισμός σε όλο τον κόσμο άρχισε να επιταχύνεται, ενώ οι περισσότερες οικονομίες έχουν αυξήσει τα επιτόκια.

Σε αυτό το διάστημα, η αξία της τουρκικής λίρας έχει καταρρεύσει σχεδόν κατά 170% για να διαμορφωθεί στο ιστορικό χαμηλό των 23,60 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη.

Η ασθενέστερη λίρα έχει επιδεινώσει την κρίση κόστους ζωής στην Τουρκία καθιστώντας τις ξένες εισαγωγές πιο ακριβές ωθώντας την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε μια προσπάθεια να τονώσει την αξία του νομίσματος.

Αλλά ο Ερντογάν -ο οποίος έχει απολύσει τέσσερις διοικητές κεντρικών τραπεζών εδώ και τόσα χρόνια- έκτοτε καθησύχασε τους επενδυτές ότι σκοπεύει να ομαλοποιήσει την τουρκική οικονομική πολιτική γεμίζοντας βασικές θέσεις με πιο ορθόδοξες προσωπικότητες όπως ο Ερκάν.

Αυτόν τον μήνα, ο Ερντογάν διόρισε επίσης τον Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, και πρώην οικονομολόγο της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης πλούτου Merrill Lynch, ως υπουργό Οικονομικών του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΒoE: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης - Οι συνέπειες για οικονομία, κυβέρνηση

Accenture: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα έσοδα - Μειώνει τις προβλέψεις για το δ' τρίμηνο

Ποιοι θα ζήσουν στους 100 ορόφους του κρυστάλλινου πύργου Binghatti Jacob & Co Residences;

gazzetta
gazzetta reader insider insider