Σε νέο ιστορικό χαμηλό «κατρακύλησε» η τουρκική λίρα μετά την νίκη Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέο ιστορικό χαμηλό «κατρακύλησε» η τουρκική λίρα μετά την νίκη Ερντογάν
Η τουρκική λίρα διολίσθησε σε ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό, επεκτείνοντας την «βουτιά» της μετά την επανεκλογή Ερντογάν στο «τιμόνι» της χώρας.

Η τουρκική λίρα διολίσθησε σε ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό την Τρίτη, επεκτείνοντας την «βουτιά» της μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τρίτη θητεία στο «τιμόνι» της χώρας.

Αναλυτικότερα, το νόμισμα της γειτονικής χώρας υποχώρησε μέχρι και στις 20,15 έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας τα χαμηλά της Δευτέρας. Νωρίτερα στη συνεδρίαση, είχε αποδυναμωθεί περαιτέρω πρόσκαιρα αγγίζοντας έως και τις 20,2. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 7% της αξίας της από την αρχή του έτους.

Το Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2023 με 52,14%, ενώ ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε 47,86%. Ο Τίμοθι Ας, στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management, εκτιμά πως ο Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ο οποίος ήταν γνωστός για τις φιλικές του πολιτικές για την αγορά, πρέπει να αναλάβει αμέσως καθήκοντα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σιμσέκ, έγινε αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 2015 έως το 2018 με τον Ας να αναρωτιέται «αν ένα τέτοιο άτομο θα έχει αρκετή ελευθερία για να κάνει αλλαγές στην οικονομική πολιτική που είναι αναγκαίες, όπως οι αυξήσεις επιτοκίων». «Υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η προσδοκία ότι η λίρα θα αποδυναμωθεί τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζει ο Στίβεν Εγκλάντερ της Standard Chartered Bank μιλώντας στο CNBC στο «Street Signs Asia» τη Δευτέρα. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει «πολλά οικονομικά ζητήματα» που θα ενταθούν μετά την επανεκλογή του Ερντογάν στην εξουσία.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν πως η αγορά θα συνεχίσει να εστιάζει στα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και στη λίρα. «Τα διεθνή αποθέματα μειώνονται συνεχώς από την αρχή του έτους και είναι κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και η αστάθεια της τουρκικής λίρας έχει αυξήθηκε απότομα», έγραψαν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται Γραφεία Υποστηριζόμενης Απασχόλησης για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα

Ο Κυριάκος στο Περιστέρι δεσμεύεται για 1.500-950, Οι κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ με τα high heels και ο Αλέξης στο Αιγάλεω

«Πρεμιέρα» στις αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού - Αναλυτικά παραδείγματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider