Η νίκη Ερντογάν «βύθισε» την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η νίκη Ερντογάν «βύθισε» την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό
Η Wall Street βλέπει ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία για την τουρκική λίρα, με τη Morgan Stanley να προειδοποιεί ότι μπορεί να φτάσει τις 26 λίρες ανά δολάριο.

Τελευταία ενημέρωση 11:32

Η τουρκική λίρα καταβαραθρώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε στις προεδρικές εκλογές του 2023, παραμένοντας κυρίαρχος για μια ακόμη πενταετή θητεία.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 20,0608 έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό, με την Morgan Stanley να προειδοποιεί ότι η ισοτιμία μπορεί να φτάσει τις 26 λίρες ανά δολάριο.

«Υπάρχει μια αρκετά απαισιόδοξη προοπτική για την τουρκική λίρα ως αποτέλεσμα της νίκης του Ερντογάν μετά τις εκλογές», επεσήμανε ο οικονομολόγος της Wells Fargo και στρατηγικός αναλυτής του FX, Μπρένταν ΜακΚένα μιλώντας στο CNBC. Παράλληλα, προέβλεψε πως η λίρα θα φτάσει σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 23 έναντι του αμερικανικού δολαρίου μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου και στη συνέχεια στις 25 ανά δολάρια το 2024. Το νόμισμα της γειτονικής μας χώρας έχει απωλέσει περίπου το 77% της αξίας του έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια. Μάλιστα, ο ΜακΚένα αναμένει πως η δυσοίωνη κατάσταση θα επιδεινωθεί όσο οι ανορθόδοξες νομισματικές και οικονομικές πολιτικές της Τουρκίας συνεχίζονται.

«Είναι πολύ ζοφερή η οικονομική πραγματικότητα και οι προοπτικές για την αγορά της Τουρκίας» έσπευσε να συμπληρώσει.

«Μια νίκη Ερντογάν δεν προσφέρει άνεση σε κανέναν ξένο επενδυτή», τονίζει ο Χασνάν Μαλίκ, υπεύθυνος στρατηγικής στην Tellimer στο Ντουμπάι. «Με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα, μια οδυνηρή κρίση που θα επηρεάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να έρχεται» υποστήριξε.

«Η τρέχουσα κατάσταση, απλώς, δεν είναι βιώσιμη», διεμήνυσε ο Τίμοθι Ας, στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management. «Με περιορισμένα αποθέματα συναλλάγματος και αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η πίεση στη λίρα είναι βαριά» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση

Ισπανία: Πολύ βαριά ήττα για τον Πέδρο Σάντσεθ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Ουκρανία: Γιατί στο Βερολίνο στηρίζουν την νίκη του Κιέβου, αλλά φοβούνται «χάος» στη Μόσχα

gazzetta
gazzetta reader insider insider