Wall Street: Στα «κόκκινα» η υποδοχή του Μαΐου, με φόντο First Republic και Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Στα «κόκκινα» η υποδοχή του Μαΐου, με φόντο First Republic και Fed
Στο «κόκκινο», αλλά με οριακές μεταβολές, τερμάτισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της κατάρρευσης της First Republic, αλλά και εν όψει των αποφάσεων της Federal Reserve για τα επιτόκια, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής.

Στο «κόκκινο», αλλά με οριακές μεταβολές, τερμάτισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της κατάρρευσης της First Republic, αλλά και εν όψει των αποφάσεων της Federal Reserve για τα επιτόκια, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, εγκαταλείποντας τα αρχικά κέρδη, υποχωρώντας κατά 0,14% στις 34.051 μονάδες. Εν τω μεταξύ, ο S&P 500 σημείωσε οριακές απώλειες 0,04% φθάνοντας στις 4.167 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,11% «διολισθαίνοντας» στις 12.212 μονάδες.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την First Republic Bank, η οποία πέρασε στα «χέρια» των ρυθμιστικών Αρχών, προτού πωληθεί στην JP Morgan.

Η μετοχή της JP Morgan γνώρισε κέρδη άνω του 2%.

Η First Republic βρέθηκε ξανά υπό πίεση, αφ'ότου ανακοίνωσε «βουτιά» 40% στις καταθέσεις της κατά το α' τρίμηνο, με τη μετοχή της να οδηγείται σε κατακόρυφη πτώση. Συγκεκριμένα, η μετοχή της έχει «κατρακυλήσει» 97% από τις αρχές του έτους.

Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα στρέφονται και στη συνεδρίαση της Fed αυτήν την εβδομάδα, με την αγορά να αναμένει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Την προσοχή των αγορών επέστησε ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley, εν όψει της συνεδρίασης της Fed αυτήν την εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι οι επενδυτές που διατηρούν τις ελπίδες τους για μείωση των επιτοκίων στο β' εξάμηνο του έτους, θα μπορούσαν να απογοητευτούν.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Γουίλσον, εάν το μήνυμα που θα δοθεί στην επικείμενη συνάντηση είναι «πιο επιθετικό», θα μπορούσε να αποτελέσει μια «βραχυπρόθεσμη αρνητική έκπληξη για τις μετοχές».

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επεσήμανε ότι η απότομη αύξηση των επιτοκίων «αποκάλυψε τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού τομέα», τονίζοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος χρήζει παρακολούθησης για ενδεχόμενους περαιτέρω κινδύνους.

Συγκεκριμένα, η ίδια προειδοποίησε ότι οι επικεφαλής του κλάδου θα πρέπει «να περιμένουν σοκ και να είναι έτοιμοι να δράσουν, γιατί θα έλθουν (σ.σ. σοκ)».

Στα μάκρο της ημέρας, σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε για έναν ακόμα μήνα η μεταποίηση στις ΗΠΑ, καθώς συρρικνώθηκε για έκτο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης του ISM διαμορφώθηκε στο 47,1, ανακάμπτοντας ελαφρώς από τα χαμηλα σχεδόν τριών ετών του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε χαμηλό εβδομάδας ο χρυσός λίγο πριν τις αποφάσεις της Fed

Απώλειες για το πετρέλαιο εν μέσω αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας

Στον «κατήφορο» το Bitcoin μετά το τετράμηνο ανοδικό σερί

gazzetta
gazzetta reader insider insider