Μίνι ράλι στην Wall Street - Κέρδη για την Παρασκευή, την εβδομάδα και το α' τρίμηνο

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μίνι ράλι στην Wall Street - Κέρδη για την Παρασκευή, την εβδομάδα και το α' τρίμηνο
Ο Nasdaq κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο του από το 2020.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε την Παρασκευή η Wall Street, καθώς το αμερικανικό χρηματιστήριο τελείωσε στο «πράσινο» τόσο την εβδομάδα όσο και το α' τρίμηνο του 2023 «πατώντας» πάνω στα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κέρδισε 1,26% ή 414,07 μονάδες στις 33.274 μονάδες.

Ο S&P 500 ανέβηκε 1,36% ή 54,97 μονάδες στις 4.105 μονάδες.

Ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,74% ή 208,44 μονάδες στις 12.221 μονάδες.

Για την εβδομάδα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 3,20%, ο Dow Jones 3,44 % και ο Nasdaq 3,37%.

Για τον Μάρτιο, ο Dow Jones υποχώρησε 0,36%, ο S&P 500 ανέβηκε 1,53% και ο Nasdaq έγραψε κέρδη 4,56%.

Σε επίπεδο τριμήνου, ο Dow Jones ισχυροποιήθηκε 0,37%, ο S&P 500 6,98% και ο Nasdaq 16,77%.

Η Fed και η τραπεζική κρίση

Τα στοιχεία για τον δείκτη PCE στις ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ενίσχυσαν την πεποίθηση των αγορών για το ότι οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Fed έχουν αρχίσει να «παγώνουν» την αμερικανική οικονομία, ενισχύοντας τις προσδοκίες για το ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας θα μείνει σταθερή ή ακόμα και θα αρχίσει να αντιστρέφεται εντός του 2023.

Οι αναλυτές στο Fed Watch του CME Group δίνουν 55% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Μάιο κατά 0,25% και 55% πιθανότητες για να μείνουν τα επιτόκια της τράπεζας αμετάβλητα.

Πάντως, μένει να φανεί το κατά πόσο η προσδοκία για αλλαγή πολιτικής της Fed θα συνεχιστεί, την ώρα που η τραπεζική κρίση με τις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ «ταρακούνησε» την Wall Street για τον Μάρτιο. Ο επικεφαλής της Fed στη Νέα Υόρκη, Τζον Ουίλιαμς, δήλωσε τα πρόσφατα γεγονότα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα «σφίξουν» τα πιστωτικά κριτήρια των τραπεζών. Αυτό με τη σειρά του, θα οδηγήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε λιγότερες δαπάνες.

Από την πλευρά της, το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Σούζαν Κόλινς, ανέφερε μιλώντας σε συνέδριο την Παρασκευή πως «πρέπει να ισορροπήσουμε τον κίνδυνο μεταξύ του ό,τι δεν κάνουμε αρκετά για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και του να κάνουμε υπερβολικά πολλά για τη μείωση του».

Εξάλλου, για την ερχόμενη εβδομάδα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας κατά τον Μάρτιο και το κατά πόσο οι τραπεζικές εξελίξεις και το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων επηρέασαν τη διάθεση των Αμερικανών εργοδοτών για προσλήψεις.

Εμπορεύματα

Άνοδο για την Παρασκευή και σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψαν τα συμβόλαια του πετρελαίου, την ώρα που ο «μαύρος χρυσός» υποχώρησε για τον Μάρτιο και για το α' τρίμηνο του 2023.

Η τιμή του χρυσού, παραδόσεως Ιουνίου, υποχώρησε κατά 0,6% στα 1.986,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο Μάρτιος έκλεισε με κέρδη 8,1% και το τρίμηνο με άνοδο 8,8%.

Μάκρο

Κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις κινήθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ -που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν- για τον Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες έναντι 63,4 μονάδων στην αρχική μέτρηση του πανεπιστημίου και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 63,3 μονάδες. Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 64,7 μονάδες.

Η υποχώρηση του δείκτη τον Μάρτιο έρχεται μετά από 4 μήνες διαδοχικών ανόδων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη των Αμερικανών.

Ο δείκτης προσωπικού εισοδήματος στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο αυξήθηκε 0,3% έναντι αύξησης 0,6% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 0,2%.

Ο δείκτης προσωπικών δαπανών αυξήθηκε 0,2% από αύξηση 1,8% τον Ιανουάριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη «σκόνη» του πολιτικού σκηνικού το Χρηματιστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider