Ευρωαγορές: Ο πληθωρισμός έφερε θετικό κλείσιμο για την Παρασκευή και σημαντικά κέρδη στο α' τρίμηνο

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ο πληθωρισμός έφερε θετικό κλείσιμο για την Παρασκευή και σημαντικά κέρδη στο α' τρίμηνο
Σε επίπεδο εβδομάδας, οι βασικοί δείκτης σημείωσαν άνοδο από 3% έως 5%. Για τον Μάρτιο, αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές σε Λονδίνο, Παρίσι, Ιταλία και Ισπανία.

Θετικό φίνις για την Παρασκευή, την εβδομάδα, τον Μάρτιο και το α' τρίμηνο του 2023 κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «πατάνε» πάνω στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, , ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 6,9% τον Μάρτιο, από 8,5% τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη δείχνουν επέκταση των πληθωριστικών πιέσεων προς τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, αλλά και προς τα τρόφιμα.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του πληθωρισμού, το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρασνουά Βιλερούα ντε Γκαλό, δήλωσε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ο Γάλλος αξιωματούχος έκανε ειδική αναφορά στον δομικό πληθωρισμό, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, λέγοντας πως «θα κερδίσουμε τη μάχη κόντρα στον πληθωρισμό μόνο εάν έχουμε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και τον δομικό πληθωρισμό».

Ο Γάλλος τραπεζίτης σημείωσε πως «εκτιμούμε πως χρειάζονται 1 με 2 χρόνια ώστε τα επιτόκια να επηρεάσουν τον πληθωρισμό», «δείχνοντας» στο ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στα επίπεδα που θέλει η ΕΚΤ το 2024 ή το 2025.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,76% στις 458,30 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ανέβηκε 0,69% στις 4.315 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,15% στις 7.631 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,73% στις 15.635 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 συγκέντρωσε κέρδη 0,81% στις 7.322 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έγραψε άνοδο 0,40% στις 27.129 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 0,27% στις 9.231 μονάδες.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο εβδομάδας, οι βασικοί δείκτης σημείωσαν άνοδο από 3% έως 5%. Για τον Μάρτιο, αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές σε Λονδίνο, Παρίσι, Ιταλία και Ισπανία.

Για το σύνολο του α' τριμήνου, το χρηματιστήριο της Ιταλίας κατέγραψε κέρδη 14%, της Γερμανίας, 12%, της Γαλλίας 13% και της Ισπανίας 12%. Μικρότερη άνοδο, 2,4% κατέγραψε το χρηματιστήριο της Βρετανίας.

Μάκρο

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, καθώς διαμορφώθηκε στο 5,6% τον Μάρτιο από 6,3% τον Φεβρουάριο, ιδίως λόγω της πτώσης του κόστους ενέργειας που αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών τροφίμων, καπνού και βιομηχανικών αγαθών. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν κατά 15,8%. Επιπλέον, η άνοδος των τιμών στον κλάδο των υπηρεσιών μειώθηκε ελαφρά – στο 2,9% από 3% τον Ιανουάριο – ενώ για τα προϊόντα μεταποίησης επιταχύνθηκε στο 4,8% από 4,7%. Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο υποκείμενος πληθωρισμός στη 2η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, πρόκειται να επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η στατιστική υπηρεσία Insee επεσήμανε αυτόν τον μήνα ότι ο δείκτης είναι πιθανό να φτάσει στο 6,4% τον Ιούνιο — από το 5,7% που προέβλεπε προηγουμένως.

Σημαντική πτώση κατέγραψε ο τζίρος του λιανεμπορίου στην Γερμανία τον προηγούμενο μήνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένες κατά 7,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 5,2% Σε σχέση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,3%, διαψεύδοντας τους αναλυτές που προέβλεπαν αύξηση κατά 0,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη «σκόνη» του πολιτικού σκηνικού το Χρηματιστήριο

Υπάρχει ένας «ελέφαντας στο δωμάτιο» για τις αγορές - Τι εντόπισε η Nomura