ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων τον Φεβρουάριο - Στο 5% ο PCE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων τον Φεβρουάριο - Στο 5% ο PCE
Δείχνοντας πως οι προσπάθειες της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) για να «κρυώσουν» την οικονομία αποδίδουν.

Σημαντική κάμψη εμφάνισε ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δείχνοντας πως οι προσπάθειες της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) για να «κρυώσουν» την οικονομία αποδίδουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο PCE σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5% έναντι 5,3% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,3% από 0,6% τον Ιανουάριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός PCE, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 4,6% από 4,7% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,7%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,3% από 0,5% τον Ιανουάριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μια μέτρηση στο 0,4%.

Εξάλλου, ο δείκτης προσωπικού εισοδήματος στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο αυξήθηκε 0,3% έναντι αύξησης 0,6% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 0,2%.

Ο δείκτης προσωπικών δαπανών αυξήθηκε 0,2% από αύξηση 1,8% τον Ιανουάριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,3%.

Αναμονή για την Fed

Σημειώνεται πως ο δείκτης PCE είναι ο «αγαπημένος» δείκτης της Fed για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκεται το κατά πόσο τα στοιχεία μπορούν να επιφέρουν διαφοροποιήσεις στη νομισματική πολιτική της Fed και ειδικότερα το κατά πόσο μπορεί να αλλάξουν οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται πως από τον Μάρτιο του 2022 η Fed προχωρά σε αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο να επαναφέρει τη σταθερότητα των τιμών στην αμερικανική οικονομία και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, έναντι του 6% που διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

Σημειώνεται πως η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ που ξέσπασε τον Μάρτιο (με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank) ανέβασε τις προσδοκίες μερίδας των επενδυτών για το ότι η Fed θα «αφήσει το γκάζι» από την αύξηση των επιτοκίων της, που έχουν προκαλέσει υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη -τουλάχιστον άμεσα- με την Fed να ανεβάσει τα επιτόκια της κατά 0,25% μέσα στον Μάρτιο.

Μετά από τα στοιχεία για τον PCE του Μαρτίου, οι αναλυτές στο Fed Watch του CME Group δίνουν 55% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Μάιο κατά 0,25% και 55% πιθανότητες για να μείνουν τα επιτόκια της τράπεζας αμετάβλητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού για 1η φορά το 2023 - Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων

gazzetta
gazzetta reader insider insider