Νέες απώλειες στη Wall Street μετά τον Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απώλειες στη Wall Street μετά τον Πάουελ
Των απωλειών ηγείται ο Dow Jones που χάνει πάνω από 200 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 20:45

Σε νέο γύρο απωλειών περιστρέφεται η Wall Street, μετά και τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να ανέβουν ακόμη υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τον Μάρτιο.

Παράλληλα, τα στοιχεία για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα δείχνουν πως η αμερικανική οικονομία παραμένει εύρωστη παρά τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed, ενισχύοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για έναν νέο και πιο σκληρό γύρο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

«Δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση για τη συνάντηση του Μαρτίου», υπογράμμισε ο Πάουελ μιλώντας στην αμερικανική επιτροπή οικονομικών υπηρεσιών την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της κατάθεσής του ενώπιον του Κογκρέσου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε το μήνυμά του ότι η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να στείλει τα επιτόκια υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και με ταχύτερους ρυθμούς, εάν τα οικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να είναι «καυτά». Ωστόσο, την Τετάρτη, απέκλινε ελαφρώς από τις θέσεις του προσθέτοντας ότι «καμία απόφαση» δεν είχε ληφθεί προς το παρόν, τονίζοντας ότι απαιτείται ταχύτερη νομισματική σύσφιξη ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα των συναδέλφων του «να αυξήσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων».

Οι χθεσινές απώλειες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, συνοδεύτηκαν από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, με το επιτόκιο του 2ετούς να ξεπερνά το 5% αγγίζοντας υψηλό 16ετίας (σσ: από το 2007).

Υπενθυμίζεται πως ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων του Κογκρέσου άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στο μέλλον, ενώ τόνισε πως τα βασικά επιτόκια της Fed μπορεί να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που αναμένουν οι αγορές και να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αρχικά υπολογιζόταν. «Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας δείχνουν πως το τελικό εύρος των επιτοκίων πιθανώς θα είναι υψηλότερο απ' ότι αναμενόταν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζερόμ Πάουελ, εκτοξεύοντας σε υψηλά σχεδόν 16 ετών τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με το διετές να φτάνει στα επίπεδα του 5%.

«Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τις αποφάσεις μας συνάντηση με συνάντηση», πρόσθεσε ο κ. Πάουελ. «Παρόλο που ο πληθωρισμός μετριάζεται τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% είναι ακόμα μακριά και είναι πιθανό να είναι ανώμαλη», σημείωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, φέρνοντας το τελικό επιτόκιο - στόχο σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%. Αυτή ήταν μια μέτρια άνοδος από την αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και τις τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης πέρυσι.

Ωστόσο, ο επικεφαλής επενδυτικής της BlackRock, Ρικ Ρίντερ, ανέφερε πως το εύρος των επιτοκίων της τράπεζας «θα φτάσει το 6% και θα διατηρηθεί εκεί για παρατεταμένη χρονική περίοδο ώστε να επιβραδυνθεί η οικονομία και ο πληθωρισμός να υποχωρήσει προς τα επίπεδα του 2%». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αμερικανική οικονομία έχει εμφανιστεί περισσότερο ανθεκτική σε σχέση με αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η κίνηση των δεικτών

  • O Dow Jones υποχωρεί 0,68% στις 32.640 μονάδες

  • Ο S&P 500 διολισθαίνει 0,38% στις 3.971 μονάδες

  • Ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,21% στις 11.505 μονάδες

Mάκρο

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία ερευνών ADP την Τετάρτη. Σύμφωνα με την ADP, τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν 242.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ έναντι 119.000 θέσεων στην αναθεωρημένη μέτρηση της εταιρείας κατά τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας. Η αύξηση των μισθών διαμορφώθηκε στο 7,2% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ υποχώρησε 0,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Το ποσοστό των εργαζομένων που άλλαξαν δουλειά έφτασε το 14,3% έναντι 14,9% τον Ιανουάριο.

Μικρή διεύρυνση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 68,3 δισ. δολάρια έναντι ελλείμματος 67,2 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 68,7 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές προϊόντων έφτασαν τα 257,5 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 3,4% σε μηνιαία βάση. Οι εισαγωγές προϊόντων έφτασαν τα 325,8 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 3% σε μηνιαία βάση.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της United Natural Foods για τη χρήση του β' οικονομικού τριμήνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία οργανικών τροφίμων. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 78 σεντ έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet για κέρδη 1,45 δολαρίων ανά μετοχή. Τα συνολικά έσοδα πωλήσεων της εταιρείας έφτασαν τα 7,81 δισ. δολάρια έναντι 7,41 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 7,76 δισ. δολαρίων.

Για το σύνολο του 2023, η διοίκηση της United Natural Foods αναμένει πωλήσεις μεταξύ των 30,1 και 30,5 δισ. δολαρίων, έναντι 29,8 δισ. με 30,4 δισ. δολάρια στο προηγούμενο guidance. Για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή προβλέπει πως θα διαμορφωθούν μεταξύ των 3,05 δολαρίων και των 3,9 δολαρίων έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για κέρδη από 4,85 έως 5,15 δολάρια ανά μετοχή.

Η αμερικανική Solenis ανακοίνωσε την Τετάρτη τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας υγιεινής και καθαρισμού Diversey -που έχει παρουσία και στην Ελλάδα- έναντι 4,6 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία αποτιμά τη μετοχή της Diversey στα 8,4 δολάρια ανά μετοχή, premium 41% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής της εταιρείας στην Wall Street την Τρίτη. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β' εξάμηνο του 2023, μετά από τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φόβοι για έλλειμμα 556.000 ουγγιών στην αγορά πλατίνας το 2023

Ανάμικτες διαθέσεις στις ευρωαγορές - Προσπάθεια αντίδρασης κόντρα στον φόβο των επιτοκίων

ΕΕ: Ένας χρόνος προστασίας για άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider