Στήριγμα ανόδου στις ευρωαγορές από το αμερικανικό ΑΕΠ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στήριγμα ανόδου στις ευρωαγορές από το αμερικανικό ΑΕΠ
Στο χρηματιστήριο της Ιταλίας τα μεγαλύτερα κέρδη για την Πέμπτη, εν μέσω μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων.

Θετικά πρόσημα κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ να τονώνουν τη διάθεση των επενδυτών για τοποθετήσεις στα ταμπλό.

Το αμερικανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 2,9% για το δ' τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και δείχνοντας αντοχή στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων που έχει διαμορφώσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed). Τα στοιχεία για την οικονομία ενισχύουν την άποψη πως μπορεί να επιτευχθεί μια «ομαλή προσγείωση» στις ΗΠΑ με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού χωρίς μια οικονομική ύφεση.

Πλέον, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι ανακοινώσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, της Fed, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) την ερχόμενη εβδομάδα για τη νομισματική τους πολιτική. Οι τοποθετήσεις αρκετών αξιωματούχων της ΕΚΤ παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι η ευρωτράπεζα προτίθεται να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων, αλλά οι αναλυτές διερωτώνται για το πόσο θα μπορούσε διαρκέσει η εν λόγω πολιτική.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,42% στις 453,98 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,63% στις 4.174 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,22% στις 7.762 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έγραψε άνοδο 0,36% στις 15.135 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε προς τα πάνω κατά 0,74% στις 7.095 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,27% στις 26.204 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 0,84% στις 9.032 μονάδες.

Eπιχειρηματικές εξελίξεις

Η Nokia παρουσίασε την Πέμπτη καθαρά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, καθώς η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή, με τις τάσεις ενόψει του 2023 να παραμένουν εξίσου αισιόδοξες. Ειδικότερα, ο φινλανδικός γίγαντας υπογράμμισε πως τα δίκτυα της κινητής του τηλεφωνίας παρουσίασαν ισχυρή αύξηση πωλήσεων στην Ινδία και την Ευρώπη, ενώ αυξήθηκαν επίσης σε Λατινική Αμερική και Ασία-Ειρηνικό. Ωστόσο, στη Βόρεια Αμερική υπήρξε υποχώρηση το τρίμηνο, όπως αναμενόταν. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη (που εξαιρούν τα έκτακτα γεγονότα) για το τρίμηνο αυξήθηκαν στα 931 εκατομμύρια ευρώ από 727 εκατομμύρια ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν 16% στα 7,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, περιμένει οι καθαρές πωλήσεις στο σύνολο του έτους να είναι μεταξύ 24,9 δισ. ευρώ και 26,5 δισ. ευρώ, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 25,5 δισ. ευρώ.

Η Volvo την Πέμπτη ανακοίνωσε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα καθαρά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ παρόλο που η ζήτηση ήταν υψηλή στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, το κόστος λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξήθηκε απότομα. Η σουηδική κατασκευάστρια αυτοκινήτων ανέφερε καθαρά κέρδη 648,5 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με 783 εκατ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 13 δισ. δολάρια ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 11,743 δισ. δολάρια. Οι παραδόσεις ενισχύθηκαν 4,1% το τρίμηνο, ενώ οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 21%, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Η Diageo δήλωσε την Πέμπτη ότι τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2023, υποστηριζόμενα από τις καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις, λόγω των υψηλότερων τιμών που αύξησαν και τα μερίσματα της εταιρίας. Η βρετανική επιχείρηση, η οποία παρασκευάζει μεταξύ άλλων το ουίσκι Jonnie Walker και τη βότκα Smirnoff, με έδρα το Λονδίνο, είχε κέρδη προ φόρων 3,06 δισ. στερλινών (3,73 δισ. δολαρίων) για το εξάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου σε σύγκριση με 2,72 δισ. στερλινών το 2021. Οι οργανικές καθαρές πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν αύξηση 9,4%, ξεπερνώντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 7,9%, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση του όγκου κατά 1,8% αλλά και την αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με την Diageo, οι καθαρές πωλήσεις των ποτών υψηλής ποιότητας εκτινάχθηκαν κατά 12%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη της για το ίδιο συγκεκριμένο διάστημα ανήλθαν στα 3,16 δισ. στερλίνες από 2,74 δισ. στερλίνες το αντίστοιχο εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Η SAP δήλωσε ότι θα περικόψει έως και 3.000 θέσεις εργασίας ή περίπου το 2,5% του εργατικού της δυναμικού, καθώς ανακοίνωσε μεγέθη που δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες της αγοράς για το δ' τρίμηνο. «Εστιάζουμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό μας σε τομείς όπου είμαστε πιο δυνατοί για να συνεχίσουμε την επιταχυνόμενη ανάπτυξή μας», δήλωσε ο Κρίστιαν Κλάιν, Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας λογισμικού, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης κερδών για το τέταρτο τρίμηνο 2022. «Αυτό μας οδήγησε να ανακοινώσουμε σήμερα ότι σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μια πολύ στοχευμένη αναδιάρθρωση σε επιλεγμένους τομείς της εταιρείας που θα επηρεάσει έως και 3.000 θέσεις και θα περιλαμβάνει μείωση του προσωπικού κατά περίπου 2,5%» εξήγησε. «Για ολόκληρο το έτος, ανταποκριθήκαμε στo guidance μας σε γενικές γραμμές με τα έσοδα από το cloud να αυξάνονται κατά 24%, πέντε ποσοστιαίες μονάδες από το 2021», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εταιρεία πέτυχε τους στόχους της, παρά την φυγή της από τη Ρωσία και τις συνεχιζόμενες παγκόσμιες μακροοικονομικές αστάθειες.

Άλμα κερδών και εσόδων σημείωσε το προηγούμενο τρίμηνο η STMicroelectronics, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής τσιπ ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της σκαρφάλωσαν στα 4,42 δισ. δολ. από 3,56 δισ. δολ. το δ' τρίμηνο του 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1.25 δισ. δολ. από 750 εκατ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet ήταν για έσοδα 4,41 δισ. δολ. και καθαρά κέρδη 1,07 δισ. δολ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρίτη και «καλή» για το Χρηματιστήριο με σταθεροποίηση πάνω από τις 1.000 μονάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider