ΕΚΤ: Πόσο θα παραμείνει σε ρότα αύξησης των επιτοκίων - Τι βλέπουν οι αναλυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Πόσο θα παραμείνει σε ρότα αύξησης των επιτοκίων - Τι βλέπουν οι αναλυτές
Οι αγορές αναμένουν αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της ΕΚΤ, αλλά οι αναλυτές διερωτώνται για το πότε η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να χαλαρώσει τα «λουριά».

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στην πολιτική της αύξησης των επιτοκίων στρέφουν το βλέμμα οι αναλυτές, εξετάζοντας τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις, αλλά και το εάν και πότε η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να χαλαρώσει τα «λουριά».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να τάσσεται υπέρ της διατήρησης αυτής της επιθετικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας επανειλημμένα ότι δεν πρέπει να αλλάξει πορεία, σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια. Εντούτοις, μερίδα των αναλυτών εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το πόσο η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει σε αυτή τη ρότα, λαμβάνοντας υπ'όψιν και τη στάση που τήρησε προσφάτως ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ υιοθέτησε την πολιτική σύσφιξης πέρυσι, προχωρώντας σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και με το βασικό επιτόκιο να οδηγείται από το -0,5% στο 2%.

Οι τοποθετήσεις αρκετών αξιωματούχων της ΕΚΤ παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ προτίθεται να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων, αλλά οι αναλυτές διερωτώνται για το πόσο θα μπορούσε διαρκέσει η εν λόγω πολιτική.

Όπως παρατηρεί ο Φραντσέσκο Μαρία Ντι Μπέλα, fixed income strategist στην UniCredit, μιλώντας στο CNBC, υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων κατά το δεύτερο τρίμηνο.

«Το μέγεθος αυτών των αυξήσεων επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Η πίεση για χαμηλότερες τιμές θα επιτρέψει πιθανότατα στην ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, παρά 50, τον Μάιο και τον Ιούνιο» επισημαίνει ο ίδιος.

Ο Φάμπιο Πανέτα φέρεται να δήλωσε προσφάτως ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να δεσμευτεί εκ των προτέρων για οποιαδήποτε κίνηση που θα κάνει μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

«Οι δηλώσεις του Πανέτα δείχνουν ότι τα ''περιστέρια'' της ΕΚΤ ανασυντάσσονται, αλλά τα ''γεράκια'' εξακολουθούν να είναι σταθερά υπεύθυνα για τις τουλάχιστον επόμενες δύο συναντήσεις, για τις οποίες το βασικό μας σενάριο είναι δύο αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης» σημειώνει ο Νταβίντ Ονέγλια, επικεφαλής της TS Lombard.

Δημοσκόπηση που διενήργησε το Reuters αυτήν την εβδομάδα, έδειξε ότι οι αγορές αναμένουν πως η ΕΚΤ θα κάνει ένα διάλειμμα από τις αυξήσεις επιτοκίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Το πόσο μακριά θα μπορεί στην πραγματικότητα να πάει η ΕΚΤ μετά τον Μάριο, μένει να το δούμε» σχολιάζει ο Ονέγλια, θεωρώντας πιθανό ένα σενάριο για επιτόκια στο 3,50% - 3,75%, σημειώνοντας πάντως ότι η ΕΚΤ «δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί για πολύ καιρό από την Fed».

Το ζήτημα περιπλέκουν ενδεχομένως τα τελευταία ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, εξέλιξη που απομακρύνει την πιθανότητα η ΕΚΤ να βάλει «φρένο» στην πολιτική σύσφιξης.

Οι αναλυτές ωστόσο δεν φαίνονται να πείθονται ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να παραμείνει στον δρόμο των αυξήσεων για πολύ ακόμη.

Ο Άντριου Κένιγχαμ, από την Capital Economics, εκφράζει την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, και έπειτα κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο και τον Ιούνιο.

«Μετά από αυτό, βλέπουμε την πολιτική για τα επιτόκια να παραμένει αμετάβλητη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024» αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, ο ίδιος θεωρεί ότι θα διατηρήσει τη σκληρή γραμμή, χωρίς εντούτοις να αναμένει σαφήνεια ως προς τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Έκτακτο επίδομα τον Απρίλιο στους «άτυχους» που δεν έλαβαν αύξηση - Το ποσό και οι δικαιούχοι

Οι 8 «αγαπημένες» μετοχές της Morgan Stanley από την Ευρώπη

Καταψηφίστηκε η πρόταση για «πέναλτι» στις τράπεζες που δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider