ΗΠΑ: Πάνω από τις προσδοκίες η ανάπτυξη της οικονομίας - Στο 2,9% για το δ' τρίμηνο 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Πάνω από τις προσδοκίες η ανάπτυξη της οικονομίας - Στο 2,9% για το δ' τρίμηνο 
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Με ρυθμό ισχυρότερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ για το δ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Το μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου «έτρεξε» με ρυθμό 2,9% για το δ' τρίμηνο έναντι 3,2% στο γ΄ τρίμηνο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 2,6%.

Ο δομικός δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) -ο αγαπημένος δείκτης με τον οποίο η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) μετρά τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία- ενισχύθηκαν 3,9% έναντι αύξησης 4,7% προηγουμένως, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Η προσωπική κατανάλωση στις ΗΠΑ αυξήθηκε 2,1% έναντι αύξησης 2,3% προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 2,9%.

Ακόμα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, όπως τα νέα αυτοκίνητα και τα βαρέως τύπου μηχανήματα, για τον Δεκέμβριο ενισχύθηκαν κατά 5,6% έναντι συρρίκνωσης 1,7% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 2,5%.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία έρχονται καθώς μεγάλη μερίδα των αναλυτών ανησυχεί για την εκδήλωση ύφεσης στην αμερικανική οικονομία το 2023, λόγω της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Fed με τα ενισχυμένα επιτόκια της ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Στο 30,3% η ύφεση το 2022 λόγω του πολέμου - Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider