«Άρεσαν» στην Wall Street τα πρακτικά της Fed - «Ανάπαυλα» αύριο λόγω Thanksgiving

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Άρεσαν» στην Wall Street τα πρακτικά της Fed - «Ανάπαυλα» αύριο λόγω Thanksgiving
Θετική αντίδραση επεφύλαξαν οι δείκτες της Wall Street στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve που έδειξαν ότι η νομισματική αρχή είναι πρόθυμη να μειώσει άμεσα τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Θετική αντίδραση επεφύλαξαν οι δείκτες της Wall Street στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve που έδειξαν ότι η νομισματική αρχή είναι πρόθυμη να μειώσει άμεσα τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Όπως έδειξαν τα πρακτικά, η Κεντρική Τράπεζα θα αξιολογεί τον αντίκτυπο που έχει η πολιτική της στην οικονομία πριν τις όποιες αποφάσεις για αλλαγές στη νομισματική της πολιτική, γεγονός που «ανοίγει τον δρόμο» για αυξήσεις μικρότερες από αυτές που προηγήθηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Πλέον, οι αγορές αναμένουν ευρέως πως η επιτροπή νομισματικής πολιτικής θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα τον Δεκέμβριο, έπειτα από 4 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0,75%.

«Η ψυχολογία των επενδυτών που παραμένει αισιόδοξη οδηγεί το ράλι σε αυτή την αγορά. Πηγαίνοντας στην επόμενη συνεδρίασή της, νομίζω ότι η Fed πιθανότατα θα είναι πιο ήπια και οι επενδυτές θα παραμείνουν αισιόδοξοι αγνοώντας τους πολλούς αντίθετους ανέμους που πνέουν στην αγορά», υπογράμμισε ο Γιούτζιν Πρόφιτ, Διευθύνων Σύμβουλος της Profit Investments.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed στις 2/11 προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%), εντείνοντας την προσπάθειά της για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, που έχουν «στριμώξει» στα σχοινιά την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Το εύρος των επιτοκίων της Fed αυξήθηκε στο 3,75%-4%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, την στιγμή που τον Μάρτιο το αντίστοιχο εύρος διαμορφωνόταν στο 0-0,25%.

Ήταν η έκτη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο και το πιο «επιθετικό» σερί της Fed από την δεκαετία του 1980, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει συνολικά τα αμερικανικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και 0,75% τον Νοέμβριο).

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones κέρδισε 95,96 μονάδες ή 0,28% στις 34.194 μονάδες
  • Ο S&P 500 ενισχύθηκε 23 μονάδες ή 0,59% στις 4.027 μονάδες
  • Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 110 μονάδων ή 0,99% στις 11.285 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Wall Street θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη λόγω Thanksgiving και θα κλείσει νωρίτερα την Παρασκευή.

Μάκρο

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ (μεταποιητικός PMI), βούτηξε σε χαμηλό 2,5 ετών (ή 30 μηνών) τον Νοέμβριο στο 47,6 από 50,4, όπως διαπίστωσε η S&P Global, ενώ ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών στο 46,1 από 47,8 τον Οκτώβριο. Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τις 2 προαναφερθείσες κατηγορίες υποχώρησε στις 46,3 μονάδες το Νοέμβριο από 48,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της S&P Global.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 17.000 σε 240.000 την εβδομάδα έως την 19η Νοεμβρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν υπολογίσει ότι οι καινούργιες αιτήσεις θα αυξάνονταν κατά 3.000, με το νέο νούμερο να αποτελεί υψηλό τριών μηνών (σσ: από τα μέσα Αυγούστου). Παράλληλα, οι επιδοτούμενοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 48.000 και ανέρχονται πλέον σε 1,55 εκατομμύρια. Σε μη προσαρμοσμένη βάση, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 47.909 σε 248.185.

Παράλληλα, οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια για αγαθά μεγάλης διάρκειας, όπως αυτοκίνητα και υπολογιστές, αυξήθηκαν κατά 1% τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας με άνεση τις προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal και έκαναν λόγο για άνοδο 0,5%. Διαρκή αγαθά είναι αντικείμενα όπως αυτοκίνητα, συσκευές και υπολογιστές που προορίζονται να διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια, ενώ οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά χωρίς τα αεροσκάφη - ένας καλός δείκτης για τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων - αυξήθηκαν κατά 0,7%. Ειδικότερα, οι παραγγελίες για νέα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Οκτώβριο και οι παραγγελίες για αεροσκάφη εκτινάχθηκαν κατά 7,4%. «Οι επενδύσεις σε επιχειρηματικό εξοπλισμό συνεχίζουν να αντέχουν αρκετά καλά ενόψει του υψηλότερου κόστους δανεισμού, αλλά αμφιβάλλουμε ότι η ανθεκτικότητα θα συνεχιστεί επ' αόριστον» υπογραμμίζει ο ανώτερος αμερικανός οικονομολόγος της Capital Economics, Άντριου Χάντερ.

Επιχειρηματικά νέα

Η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών HP ανακοίνωσε πως θα απολύσει από 4.000 ως 6.000 υπαλλήλους της μέχρι το 2025, ακολουθώντας τα βήματα αρκετών ακόμη εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας οι οποίες ανακοίνωσαν παρόμοιες αποφάσεις μέσα στο φθινόπωρο. Η βιομηχανία αυτή απασχολεί το τρέχον διάστημα περίπου 61.000 εργαζόμενους, ή 10.000 περισσότερους απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο. Με τις απολύσεις, η εταιρεία ελπίζει ότι θα εξοικονομεί 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η μετοχή της Nordstrom έχασε πάνω από 4%, καθώς η αλυσίδα εμπορικών κέντρων επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της και παρά το γεγονός ότι τα κέρδη και οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις στα τελευταία μεγέθη που ανακοίνωσε.

Η μετοχή της Tesla έκλεισε με άλμα 7,82% μετά και την αναβάθμιση της σύστασης της Citi για τη μετοχή σε neutral από sell.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρακτικά Fed: Έρχονται σύντομα μικρότερες αυξήσεις στα επιτόκια

Πετρέλαιο: Οι συζητήσεις για πλαφόν στο ρωσικό αργό έριξαν πάνω από 3% την τιμή

gazzetta
gazzetta reader insider insider