Πρακτικά Fed: Έρχονται σύντομα μικρότερες αυξήσεις στα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά Fed: Έρχονται σύντομα μικρότερες αυξήσεις στα επιτόκια
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής που έλαβε χώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνυμα πως σύντομα οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι μικρότερες καθώς η Κεντρική Τράπεζα θα αξιολογεί τον αντίκτυπο που έχει η πολιτική της στην οικονομία.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής που έλαβε χώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως σύντομα οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι μικρότερες καθώς η Κεντρική Τράπεζα θα αξιολογεί τον αντίκτυπο που έχει η πολιτική της στην οικονομία. Αυτό έδειξαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις δηλώσεις που έχουν κάνει τις τελευταίες εβδομάδες οι αξιωματούχοι της νομισματικής αρχής, στέλνοντας «σήμα» πως θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων.

Οι αγορές αναμένουν ευρέως πως η επιτροπή νομισματικής πολιτικής θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες τον Δεκέμβριο, έπειτα από 4 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0,75%.

Και ο πληθωρισμός;

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρόλο που οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί πως έρχονται μικρότερες αυξήσεις στο μέλλον, δεν βλέπουν πολλές ενδείξεις υποχώρησης του πληθωρισμού. Κάποια μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία ότι υπάρχουν κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση που η Fed συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής με τον ίδιο επιθετικό ρυθμό.

«Σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκριναν πως η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων πιθανώς θα θεωρηθεί σύντομα κατάλληλη», σημειώνεται στα πρακτικά, με τους αξιωματούχους να επικαλούνται, μεταξύ άλλων, την αβεβαιότητα γύρω από τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η πολιτική της Fed στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό.

Στα πρακτικά σημειώνεται ότι η επιβράδυνση του ρυθμού θα δώσει στους αξιωματούχους μια ευκαιρία να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των διαδοχικών αυξήσεων. Λίγα μέλη θεωρούν πως «η επιβράδυνση θα μειώσει τον κίνδυνο αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Άλλοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι κίνδυνοι για την οικονομία παρουσιάζουν τώρα καθοδική απόκλιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider