Βρετανία: Ανακοινώσεις από τον νέο ΥΠΟΙΚ - Ισχυρά κέρδη για τη στερλίνα, πτώση για τα ομόλογα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Ανακοινώσεις από τον νέο ΥΠΟΙΚ - Ισχυρά κέρδη για τη στερλίνα, πτώση για τα ομόλογα
Το βρετανικό νόμισμα ξαναβρίσκει σταδιακά τα πατήματά του μετά τις συντριπτικές απώλειες που κατέγραφε τις τελευταίες εβδομάδας.

Ισχυρή άνοδο έναντι του δολαρίου καταγράφει την Δευτέρα η στερλίνα, καθώς το βρετανικό νόμισμα ξαναβρίσκει σταδιακά τα πατήματά του μετά τις συντριπτικές απώλειες που κατέγραφε τις τελευταίες εβδομάδας, εν μέσω της αναταραχής που προκάλεσε στις αγορές η απόφαση της νεοκλεγείσας πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας να φέρει προς ψήφιση ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο φοροελαφρύνσεων.

Πιο αναλυτικά, η βρετανική λίρα σημειώνει κέρδη 0,81% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,1268 δολάρια, επεκτείνοντας τα κέρδη που κατέγραψε ήδη από την Παρασκευή, στον απόηχο της αντικατάστασης του ΥΠΟΙΚ Κουάσι Κουαρτένγκ από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τζέρεμι Χαντ και της απόσυρσης του νομοσχεδίου φοροελαφρύνσεων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η τάση αποκλιμάκωσης των βρετανικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να πέφτει 16 μονάδες βάσης στο 4,18%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχωρεί 36 μονάδες βάσης στο 4,49%.

Oι αγορές ανέμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρώτες ανακοινώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας, δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν, σε μία προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές και να μειωθούν οι πιέσεις τόσο για την στερλίνα όσο και για την ίδια την Λιζ Τρας, η οποία διέρχεται την πρώτη μεγάλη κρίση της πρωθυπουργίας της.

Το πλήρες μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο αναμένεται να δημοσιευθεί στις 31 Οκτωβρίου, συνοδευόμενο από μια πρόβλεψη από το ανεξάρτητο Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού, κάτι που έλειπε από τον αρχικό μίνι προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, η Τρας ανακοίνωσε μια μερική ανατροπή του λεγόμενου μίνι προϋπολογισμού της, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης μιας δέσμευσης για την ανατροπή μιας αύξησης του εταιρικού φόρου. Ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί τώρα από 19% σε 25% όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί από την κυβέρνηση του προκατόχου της Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Daily Mail: «Εντός της εβδομάδας» θέλουν αποπομπή της Τρας συντηρητικοί βουλευτές

«Ψαλίδι» της Goldman Sachs στη βρετανική οικονομία μετά τις αναταραχές της Λιζ Τρας

Νέος Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Θα ρυθμίσω τα δημοσιονομικά - Η Τρας έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider