Βρετανία: Η Λιζ Τρας ανακάλεσε το «πάγωμα» στους φόρους των επιχειρήσεων - Επιμένει για τη δημοσιονομική πειθαρχία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Η Λιζ Τρας ανακάλεσε το «πάγωμα» στους φόρους των επιχειρήσεων - Επιμένει για τη δημοσιονομική πειθαρχία
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε πως η κυβέρνηση της θα δράσει για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Τελευταία ενημέρωση: 16:53

Την αναστροφή στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης της Βρετανίας ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Λιζ Τρας, στον απόηχο της καρατόμησης του Κουάσι Κουαρτένγκ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

Μιλώντας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η συντηρητική πρωθυπουργός της χώρας είπε πως «θέλω ανάπτυξη, να δώσουμε στους ανθρώπους καλές θέσεις εργασίας. Θέλω μείωση της φορολογίας και υψηλή οικονομική ανάπτυξη», σε μια νέα στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά το πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, προκειμένου να «καθησυχάσει τις αγορές».

«Είναι σαφές πως ορισμένα τμήματα του μινι-προϋπολογισμού μας πήγαιναν πολύ μακριά και πολύ γρήγορα σε σχέση με εκείνο που ανέμεναν οι αγορές», είπε η Λιζ Τρας σε μια πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου στην οποία επέμεινε για την ανάγκη για «σταθερότητα» της βρετανικής οικονομίας

Στη συνέχεια δήλωσε πως θα «παγώσει» τη μείωση της εταιρικής φορολογίας που είχε ανακοινώσει ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ τον Σεπτέμβριο, με την Τρας να προσθέτει πως η φορολογία των επιχειρήσεων θα αυξηθεί από το ερχόμενο έτος, όπως είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. «Αυτό θα αποφέρει έσοδα 18 δισ. στερλινών» συμπλήρωσε.

«Χρειάζεται να δράσουμε τώρα για να ησυχάσουμε τις αγορές» πρόσθεσε η πρωθυπουργός. «Χρειαζόμαστε να δείξουμε στις αγορές τη δημοσιονομική μας πειθαρχία».

Επιπλέον, η Τρας είπε πως θα υπάρξει κάμψη στις κρατικές δαπάνες. «Οι δαπάνες θα αναπτυχθούν με ηπιότερους ρυθμούς απ' ότι είχε αρχικά υπολογιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την καρατόμηση του Κουάρτενγκ από τη θέση του ΥΠΟΙΚ, η Τρας ανέφερε πως λυπάται πολύ για την απώλεια του. «Πήρα τις σημερινές αποφάσεις γιατί η προτεραιότητα μου είναι η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας. Είναι δύσκολο, αλλά θα ξεπεράσουμε αυτή την καταιγίδα».

Σε σχόλιο για την τοποθέτηση του Τζέρεμι Χαντ ως νέου υπουργού Οικονομικών, η πρωθυπουργός δήλωσε πως «θα εξασφαλίσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο μας και θα οδηγήσει την αποστολή μας για ανάπτυξη». Επιπλέον, είπε πως ο Χαντ «συμμερίζεται το όραμά της» και χαιρέτισε την εμπειρία του ως υπουργού.

Η πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι εκτιμήσεις για την πορεία της βρετανικής οικονομίας θα ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου.

Η αντίδραση των αγορών

Μετά από τις δηλώσεις της πρωθυπουργού, οι αγορές φαίνεται πως κρατούν στάση αναμονής για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρεί κοντά στο 1,2% έναντι του δολαρίου, χωρίς σημαντικές μεταβολές σε σχέση με την πορεία που είχε μετά από την απομάκρυνση του Κουάρτενγκ από το ΥΠΟΙΚ.

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές κινούνται και οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων, καθώς αναμένονται οι στόχοι που θα θέσει ο Τζέρεμι Χαντ ως επικεφαλής της οικονομίας της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ο Τζέρεμι Χαντ νέος υπουργός Οικονομικών

Παρασκευή 14 Οκτώβρη, η ημέρα που θα κρίνει την τύχη της Μ. Βρετανίας και... της Ευρωζώνης

Βρετανία: Τέλος από το υπουργείο Οικονομικών ο Κουάρτενγκ - Έκτακτες δηλώσεις της Λιζ Τρας για την οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider