Βρετανία: Τέλος από το υπουργείο Οικονομικών ο Κουάρτενγκ - Έκτακτες δηλώσεις της Λιζ Τρας για την οικονομία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Τέλος από το υπουργείο Οικονομικών ο Κουάρτενγκ - Έκτακτες δηλώσεις της Λιζ Τρας για την οικονομία
Ο υπουργός Οικονομικών με τη δεύτερη συντομότερη θητεία στο βρετανικό ΥΠΟΙΚ.

Τελευταία ενημέρωση: 15:06

Παρελθόν από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας αποτελεί ο Κουάσι Κουάρτενγκ, με τον ίδιο να απομακρύνεται από τη θέση του ΥΠΟΙΚ της χώρας καθώς η κυβέρνηση της Λιζ Τρας ετοιμάζει ακόμα μια αναστροφή στην οικονομική πολιτικής της, λίγες εβδομάδες μετά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, στην οποία επιβεβαιώνει την αποχώρηση του από το ΥΠΟΙΚ, ο Κουάρτενγκ αναφέρει προς την πρωθυπουργό πως «είναι σημαντικό τώρα να προχωρήσουμε με τη δέσμευση της κυβέρνησης προς τη δημοσιονομική πειθαρχία».

«Μου ζητήσατε να κάνω στην άκρη ως υπουργός σας των Οικονομικών. Δέχθηκα», έγραψε ο Κουάρτενγκ στην επιστολή παραίτησής του προς την Τρας.

Ο Κουάρτενγκ επέστρεψε εσπευσμένα στο Λονδίνο όπου βρέθηκε για τις ετήσιες συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και απευθείας πήγε στην Ντάουνινγκ Στριτ για να συναντηθεί με την πρωθυπουργό.

Αρχικά οι Times και στη συνέχεια το BBC επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση του Κουάρτενγκ από τη θέση του ΥΠΟΙΚ.

Ο ίδιος έγινε ο υπουργός Οικονομικών με τη δεύτερη συντομότερη θητεία στο βρετανικό ΥΠΟΙΚ, μετά από τον Ιάν Μακλέοντ, που απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή λίγες μέρες αφότου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του το 1970.

Το μήνυμα της πρωθυπουργού

Σε δήλωση της μετά από την αποχώρηση του ΥΠΟΙΚ, η Τρας ανέφερε πως ς ο Κουάζι Κουάρτενγκ έθεσε πρώτο το εθνικό συμφέρον.

«Εκτιμώ βαθιά την απόφαση που λάβατε σήμερα. Θέσατε πρώτο το εθνικό συμφέρον. Γνωρίζω ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε την αποστολή που μοιραζόμαστε για χαμηλή φορολογία, υψηλούς μισθούς, οικονομία μεγάλης ανάπτυξης», ανέφερε στην επιστολή της προς τον Κουάρτενγκ.

Ο Τζέρεμι Χαντ νέος ΥΠΟΙΚ

Λίγα λεπτά μετά από την αποχώρηση του Κουάρτενγκ από το ΥΠΟΙΚ, η Ντάουνιγνκ Στριτ ανακοίνωσε πως νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας αναλαμβάνει ο Τζέρεμι Χαντ.

Ο Χαντ έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και Υγείας υπό την πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον και ήταν ο πρώτος που αποκλείστηκε από την εσωκομματική διαδικασία που ανέδειξε την Τρας στην αρχηγία των Τόρις.

Ο Χαντ στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15% από το 19%.

Σημειώνεται πως η Λιζ Τρας θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου αργότερα την Παρασκευή, χωρίς οι συνεργάτες της να δίνουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των δηλώσεων της πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τους Times, η κυβέρνηση της Τρας θα ανακοινώσει αλλαγή πλεύσης από το σχέδιο του μίνι προϋπολογισμού που είχε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ακυρώνεται το «πάγωμα» των εταιρικών φόρων που είχε ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ και μάλιστα ο εταιρικός φόρος αναμένεται να αυξηθεί από το 2023.

Προς δημόσιο αίτημα παραίτησης της Τρας;

Παρά την απομάκρυνση του Κουάρτενγκ από το ΥΠΟΙΚ, το κλίμα για την κυβέρνηση της Τρας παραμένει αρνητικό στο εσωτερικό του κόμματος της (Τόρις).

Σύμφωνα με τον Νίκολας Ουάτ του BBC, μια ομάδα μεγαλοστελεχών των Τόρις έχει αποφασίσει να καλέσει επισήμως την Τρας να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε δημοσίευμα των Times αναφέρεται πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες εντός του κόμματος για την αποπομπή της Τρας, με επικρατέστερο σενάριο διαδοχής να αποτελεί ενδεχόμενη συμμαχία μεταξύ του πρώην ΥΠΟΙΚ Ρίσι Σουνάκ και της Πένι Μόρνταντ.

Τα πυρά προς την πρωθυπουργό, που ανέλαβε τη θέση της στις 5 Σεπτεμβρίου, έρχονται εν μέσω της κριτικής στον «μίνι προϋπολογισμό» που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο οποίος προβλέπει μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων.

Η ανακοίνωση του σχεδίου πυροδότησε εκτίναξη του κόστους του βρετανικού χρέους και την κατακρήμνιση της στερλίνας στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό της σε σύγκριση με το δολάριο.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τις αγορές απέναντι σε έναν «σημαντικό κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα της Βρετανία», η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναγκάστηκε να παρέμβει αρκετές φορές από τις 28 Σεπτεμβρίου αγοράζοντας μακροπρόθεσμα ομόλογα του δημοσίου, αλλά η παρέμβαση αυτή τερματίζεται σήμερα, πράγμα το οποίο συμβάλλει στην ατμόσφαιρα ανησυχίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Προς νέα οικονομική «αναστροφή» η κυβέρνηση - Αναφορές για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider