Πετρέλαιο: Η αύξηση των επιτοκίων πιέζει τις τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Η αύξηση των επιτοκίων πιέζει τις τιμές
Tο αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 85,39 δολάρια και το Brent στα 91,81 δολάρια.

Λίγο πάνω από τα 92 δολάρια κινείται το Brent το μεσημέρι της Τρίτης σημειώνοντας μικρή άνοδο σε σχέση με την Δευτέρα καθώς οι ανησυχίες για περιορισμένες προμήθειες αντιστάθμισαν τους φόβους ότι η παγκόσμια ζήτηση θα μπορούσε να επιβραδυνθεί λόγω του ισχυρού δολαρίου και των πιθανών μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων.

Στη διήμερη συνεδρίαση της (20-21 Σεπτεμβρίου) η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμάται πως θα ανεβάσει εκ νέου τα βασικά της επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, την στιγμή που η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το 3,51% και άγγιξε υψηλό 11 ετών.

Οι επί σειρά αυξήσεις των επιτοκίων στήριξε το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο συνεχίζει να διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό δύο δεκαετιών. Το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ ήταν ένας σημαντικός πτωτικός παράγοντας για τις τιμές του αργού και η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων είχε ηχηρό αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές, καθώς οι έμποροι συνεχίζουν να κλείνουν θέσεις αγοράς.

Και δεν είναι μόνο η αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, 90 κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια φέτος και πολλές από αυτές επέλεξαν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης ταυτόχρονα. Στο πλαίσιο αυτό, νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση του βασικού προεξοφλητικού επιτοκίου του ευρώ της τάξεως των 75 μονάδων βάσης ενώ όπως δήλωσε αναφερόμενος στη μελλοντική πολιτική τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ο ακριβής αριθμός των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξαρτηθεί από τα επερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία.

Την Τρίτη το μεσημέρι (14:23 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 85,39 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,40% και το Brent στα 91,81 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,21%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοδική αντίδραση στη Wall Street εν αναμονή της Fed

Μούλερ (ΕΚΤ): Έχουμε ακόμα «δρόμο» με τα επιτόκια - Δεν βρίσκονται σε επίπεδο που «φρενάρουν» την ανάπτυξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider