Ανοδική αντίδραση στη Wall Street εν αναμονή της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδική αντίδραση στη Wall Street εν αναμονή της Fed
«Έσπασε» το διήμερο αρνητικό σερί στην αμερικανική αγορά. Κέρδη 200 μονάδων για τον Dow Jones.

Κέρδη κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα, σε μία συνεδρίαση όπου η νευρικότητα των επενδυτών ήταν διάχυτη λόγω της επικείμενης συνεδρίασης της Fed και της επερχόμενης σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.

Στη διήμερη συνεδρίαση της (20-21 Σεπτεμβρίου) η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμάται πως θα ανεβάσει εκ νέου τα βασικά της επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, την στιγμή που η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το 3,51% και άγγιξε υψηλό 11 ετών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,64% και διαμορφώνεται στις 31.019 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,69% στις 3.899 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος ισχυροποιήθηκε κατά 0,76% στις 11.535 μονάδες.

«Διατηρούμε μια προσέγγιση αναμονής ενώ και οι αγορές περιμένουν κάποιου είδους καταλύτη που αναλόγως θα επηρεάσει το εύρος των συναλλαγών», δήλωσε ο Άνταμ Σάρχαν, Διευθύνων Σύμβουλος της 50 Park Investments, ενώ πρόσθεσε πως «οι αγορές βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και αυτό είναι το βασικό νέο».

Οι περισσότεροι τομείς του S&P 500 σημείωσαν άνοδο ή διαπραγματεύθηκαν σταθερά, οδηγώντας σε «πράσινη» πορεία τους βιομηχανικούς κλάδους και τα υλικά. Τα χρηματοοικονομικά κινήθηκαν επίσης υψηλότερα, καθώς ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα αποτελέσματα τους, ενώ ο κλάδος της υγείας κατέγραψε πτώση 1,3%.

Χαρακτηριστική ήταν η πτωτική αντίδραση των μετοχών των φαρμακευτικών εταιριών BioNTech, Moderna και Νovavax, οι μετοχές των οποίων έκαναν βουτιά 8,4% και άνω του 7% οι δύο τελευταίες, όταν ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η πανδημία του Covid-19 έχει τελειώσει. Η μετοχή της Pfizer υποχώρησε 1,3%.

Οι κινήσεις της Fed για τον περιορισμό του πληθωρισμού δεν θα έχουν καλό τέλος για τους επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία μακροπρόθεσμου κινδύνου, όπως προεξόφλησε τη Δευτέρα ο Σκοτ Μίνερντ της Guggenheim Partners.

Μιλώντας στο «The Exchange» του CNBC, ο Μίνερντ υπογράμμισε ότι η Fed μπορεί να «το παρακάνει» όταν πρόκειται για προσπάθειες μετριασμού των πληθωριστικών πιέσεων μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων και τελικά «όλο αυτό θα τελειώσει με δάκρυα».

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, οι δείκτες της Wall Street σημείωσαν την χειρότερη τους επίδοση από τις αρχές Ιουνίου, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία προκάλεσαν διαδοχικά sell off στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ εκτιμάται πως η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων και τον Αύγουστο θα φέρουν την «αντίδραση» της Fed, με τους αναλυτές να προβλέπουν ακόμα μία «γενναία» αύξηση στα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οριακά κέρδη στο φινάλε για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπια κέρδη για το πετρέλαιο - Με το «δεξί» η εβδομάδα

Σε χαμηλά άνω των δύο ετών ο χρυσός

gazzetta
gazzetta reader insider insider