Άτακτη υποχώρηση στις ασιατικές αγορές, στον απόηχο των επιτοκίων της Fed 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άτακτη υποχώρηση στις ασιατικές αγορές, στον απόηχο των επιτοκίων της Fed 
Πτώση άνω του 2,5% σημειώνει ο Nikkei στην Ιαπωνία, ενώ με μικρότερες απώλειες αντιδρούν οι κινεζικές μετοχές στα όσα δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ.

Τελευταία ενημέρωση: 09:30

Σημαντική πτώση καταγράφουν για τη Δευτέρα οι μεγάλες ασιατικές αγορές, ακολουθώντας το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει στους επενδυτές οι αναφορές της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στο τραπεζικό συνέδριο του Τζάκσον Χολ την περασμένη Παρασκευή, πως η τράπεζα θα συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια της με στόχο να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις μερίδας των επενδυτών που ανέμεναν ότι η Fed μπορεί να «χαλαρώσει» τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής ώστε να μην διακινδυνεύσει μια ύφεση στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η δήλωση του Πάουελ για το ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να σημάνει κάποιο «οικονομικό πόνο» επιβεβαίωσε ότι η Fed δεν πρόκειται να αποκλίνει από την επιθετική αύξηση των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, που συνεπάγεται την αύξηση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Προμηνύεται ισχυρή πτώση στην Wall Street

Οι αναφορές της Fed αναμένεται να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο στο άνοιγμα της Δευτέρας.

Στα futures των δεικτών, ο Dow Jones χάνει 0,71% ή 230 μονάδες στις 30.033 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 0,89% ή 36,25 μονάδες στις 4.023 μονάδες, ενώ πτώση 1,25% ή 158 μονάδες καταγράφει ο Nasdaq.

Στο Τόκιο οι μεγαλύτερες απώλειες

Υπό τον πρίσμα των παραπάνω, στην Ιαπωνία o Nikkei σημείωσε απώλειες 2,66% στις 27.878 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 υποχώρησε 1,95% στις 6.965 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi έχασε 2,18% στις 2.426 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite διολισθαίνει 0,01% στις 3.233 μονάδες και ο Shenzhen Component πέφτει 0,65% στις 11.981 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng γράφει απώλειες 0,61% στις 20.047 μονάδες.

Μάκρο

Οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία αυξήθηκαν 1,3% σε ετήσια βάση για τον Ιούλιο, έναντι ανόδου 0,2% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 0,3%.

Πρόκειται για τον 7ο συνεχόμενο μήνα που οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα σημειώνουν άνοδο, σύμφωνα με το CNCB.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανησυχία στις ΗΠΑ για το ότι η Fed θα «σπρώξει» την οικονομία σε ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider