Ο χρυσός μπορεί να υπερβεί τα 2.000 δολάρια το 2023, λέει βετεράνος της αγοράς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο χρυσός μπορεί να υπερβεί τα 2.000 δολάρια το 2023, λέει βετεράνος της αγοράς
Η τιμή spot του χρυσού αλλάζει χέρια στα 1.766,50 δολάρια.

Ο χρυσός θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά το επόμενο έτος, εκτιμά βετεράνος του κλάδου των commodities.

Δεδομένου ότι τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve έστειλαν σήμα ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να «πατήσει φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων, αυτό δείχνει ότι «η αγορά θα χρειαστεί να συνηθίσει να βλέπει υψηλότερα νούμερα στον πληθωρισμό για μεγαλύτερο διάστημα», σύμφωνα με τον Jake Klein, εκτελεστικό πρόεδρο της αυστραλιανής Evolution Mining. «Αυτό είναι καλό για τον χρυσό».

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed άφησαν μία «χαραμάδα» για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων κατά τις ερχόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) της Fed, ωστόσο υπογράμμισαν ότι τράπεζα δεν θα σταματήσει την αύξηση των βασικών επιτοκίων της μέχρι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να υποχωρήσει σε θεμιτά επίπεδα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η τράπεζα δεν θα σταματήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αλλά προστίθεται πως κατά την άποψη ορισμένων μελών της Fed μόλις η άνοδος των επιτοκίων αρχίσει να αποτυπώνεται στη μείωση του πληθωρισμού, τότε θα μπορεί να μειωθεί ο ρυθμός στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ο χρυσός έχει χάσει μόλις το 4% της αξίας του το 2022 παρόλο που οι Κεντρικές Τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, σύσφιξαν επιθετικά τη νομισματική πολιτική τους, πλήττοντας την ελκυστικότητα του μετάλλου που δεν φέρει τόκο. Οι τιμές θα ανακάμψουν όταν η Fed θα επιστρέψει στη χαλάρωση μετά από περίπου έναν χρόνο, εκτιμά ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς, Troy Gayeski.

Η τιμή spot του χρυσού αλλάζει χέρια στα 1.766,50 δολάρια. Η τιμή αναρριχήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 2.075,47 δολαρίων τον Αύγουστο του 2020 και πλησίασε αυτό το επίπεδο νωρίτερα φέτος, προτού υποχωρήσει στο β' τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs και Nomura «κόβουν» την πρόβλεψή τους για το ΑΕΠ της Κίνας... ξανά

Γιατί αυξάνει την τιμή στόχο για την Τέρνα Ενεργειακή η Pantelakis Sec.

gazzetta
gazzetta reader insider insider