ΗΠΑ: Πρόθεση της Fed να «αφήσει το γκάζι» στην αύξηση των επιτοκίων της

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Πρόθεση της Fed να «αφήσει το γκάζι» στην αύξηση των επιτοκίων της
Όπως αναφέρεται στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC).

Τελευταία ενημέρωση: 21:12

Η πρόθεση των αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να χαλαρώσουν το εύρος της αύξησης των βασικών επιτοκίων της το ερχόμενο διάστημα αναφέρεται στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC), που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Στη σχετική ανακοίνωση της Fed, σημειώνεται πως στη συνεδρίαση του Ιουλίου μέλη της FOMC συμφώνησαν πως η τράπεζα δεν θα σταματήσει την αύξηση των βασικών επιτοκίων της μέχρι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να υποχωρήσει σημαντικά.

Ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στο 8,5% για τον Ιούλιο, κοντά σε υψηλό 40 ετών, ενώ η Fed έχει θέσει στόχο να τον περιορίσει στο 2%.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η τράπεζα δεν θα σταματήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αλλά προστίθεται πως κατά την άποψη ορισμένων μελών της Fed μόλις η άνοδος των επιτοκίων αρχίσει να αποτυπώνεται στη μείωση του πληθωρισμού, τότε θα μπορεί να μειωθεί ο ρυθμός στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Τα μέλη της FOMC «έκριναν πως πιθανά να είναι πρέπον να χαλαρώσει ο ρυθμός αύξησης στην επιτοκιακή πολιτική σε κάποιο σημείο, κρίνοντας από τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στον πληθωρισμό» σημειώνεται σχετικά.

Η προσοχή στον Σεπτέμβριο

Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση του Ιουλίου η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια της κατά 0,75%, με τους αναλυτές να αναμένουν μια νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο, από 0,50% ή 0,75%.

Κύριο σημείο ανησυχίας για τις αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας είναι το κατά πόσο η άνοδος στο κόστος δανεισμού, που «συνοδεύει» τις αυξήσεις των επιτοκίων, για νοικοκυρά και επιχειρήσεις θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Στην συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση του Ιουλίου, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, «έδειξε» στο ότι η τράπεζα ενδέχεται να μην προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων της μεγαλύτερες του 0,75%, γεγονός που έχει συμβάλει στην αισιοδοξία των επενδυτών για αποτροπή ακόμα μεγαλύτερης σύσφιξης στην νομισματική πολιτική της τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες για τον χρυσό, εν αναμονή της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider