Ευρωαγορές: «Με το δεξί» στις συνεδριάσεις της εβδομάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Με το δεξί» στις συνεδριάσεις της εβδομάδας
Με «πράσινο» χρώμα έκλεισαν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Δευτέρα, καθώς ένας συνδυασμός παραγόντων έχει βοηθήσει να αντιστραφεί εν μέρει το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων εβδομάδων στις παγκόσμιες αγορές, από Ασία έως ΗΠΑ.

Με «πράσινο» χρώμα έκλεισαν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Δευτέρα, καθώς ένας συνδυασμός παραγόντων έχει βοηθήσει να αντιστραφεί εν μέρει το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων εβδομάδων στις παγκόσμιες αγορές, από Ασία έως ΗΠΑ. Η σταδιακή μείωση της ανησυχίας για τις επιπτώσεις των κινήσεων των Κεντρικών Τραπεζών στο ζήτημα των επιτοκίων ανοίγει την όρεξη των επενδυτών για συνέχιση του rebound, ενώ θετικά εκτιμήθηκαν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και η «χαλάρωση» των περιορισμών λόγω πανδημίας στην Κίνα.

Σε αυτό το κλίμα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν τάχθηκε υπέρ μίας «ήπιας» αύξησης των επιτοκίων κατά τις προσεχείς συναντήσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, υπερασπιζόμενος μία σταδιακή επαναφορά της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε «κανονικά επίπεδα».

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,63% στις 446,74 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 ανέβηκε 0,90% στις 3.843 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,79% στις 14.576 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που έκλεισε στα επίπεδα των 6.562 μονάδων, με άνοδο 0,72%.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,22% στις 7.602 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,70% στις 24.808 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,03% στις 8.930 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού βρίσκεται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμένονται εξελίξεις για το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πρόταση, που κατέθεσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Γαλλία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, προβλέπει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης ως το τέλος της χρονιάς, με την εξαίρεση «προς το παρόν» αυτού που διαμετακομίζεται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται πως σήμερα η Wall Street παραμένει κλειστή, λόγω εθνικής αργίας για την Memorial Day στις ΗΠΑ.

Μάκρο

Άνοδο σημαντικά μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Μάιο, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα των υψηλών τιμών στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Destatis, ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 8,7% από 7,8% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1% από 0,7% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,5%.

Απρόσμενη επιτάχυνση εμφάνισε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία INE.

Τον Μάιο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότερο από την εκτίμηση για άνοδο 8,1% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η αισιοδοξία από ΗΠΑ και Βρετανία ενίσχυσε τις ευρωαγορές

Κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία: Η Κομισιόν χαμηλώνει τις προσδοκίες για συμφωνία - Οι εγγύησεις που ζητά η Ουγγαρία

Λέιν (ΕΚΤ): Υπέρ των αυξήσεων στα επιτόκια κατά 0,25% στις συνεδριάσεις Ιουλίου-Σεπτεμβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider