Απρόσμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ισπανία τον Μάιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απρόσμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ισπανία τον Μάιο
Τον Μάιο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,5% σε ετήσια βάση, περισσότερο από την εκτίμηση για άνοδο 8,1%.

Απρόσμενη επιτάχυνση εμφάνισε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία INE.

Τον Μάιο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότερο από την εκτίμηση για άνοδο 8,1% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Απρίλιο.

Με βάση τα εθνικά πρότυπα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Σύμφωνα με την INE, η άνοδος του Μαΐου οφείλεται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός - ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια- ενισχύθηκε στο 4,9% τον Μάιο από 4,4% τον Απρίλιο, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 1995.

Οι τιμές καταναλωτή της Ισπανίας αυξήθηκαν 0,8% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα, και 0,7% με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Ετοιμάζει την ΕΚΤ για «εκτόξευση» εν αναμονή νέου ρεκόρ πληθωρισμού στην ευρωζώνη

ΗΠΑ: Κάμψη στις πληθωριστικές πιέσεις για τον Απρίλιο - Στο 6,3% ο δείκτης PCE

gazzetta
gazzetta reader insider insider