«Μαύρη Τετάρτη» στην Wall Street: Σχεδόν 1.200 μονάδες έχασε ο Dow Jones, στο -4,7% ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρη Τετάρτη» στην Wall Street: Σχεδόν 1.200 μονάδες έχασε ο Dow Jones, στο -4,7% ο Nasdaq
Με τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2020 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης η αμερικανική αγορά, καθώς οι φόβοι για ύφεση στην ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη διευρύνουν το sell off των τελευταίων μηνών.

Με ισχυρές απώλειες -τις μεγαλύτερες από το 2020- ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης η αμερικανική αγορά, καθώς οι φόβοι για ύφεση της ισχυρότερης οικονομίας στον πλανήτη ρίχνουν βαριά την σκιά τους στην Wall Street, ενώ η «συντριβή» των κολοσσών του λιανεμπορίου στο α' τρίμηνο αποτελεί τρανό παράδειγμα των επιπτώσεων της εκτόξευσης του πληθωρισμού σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών.

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, τόσο οι μετοχές όσο και άλλα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο εξακολουθούν να δέχονται ισχυρές πιέσεις λόγω της αύξησης του πληθωρισμού αλλά και εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, γεγονότα που ενισχύουν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιστροφής της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση.

Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε σημειώνοντας «βουτιά» 1.164 μονάδων ή 3,57% και διαμορφώθηκε σε χαμηλά σχεδόν 14 μηνών στις 31.490 μονάδες, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα και για την «Μητέρα των Αγορών» - τον διευρυμένο δείκτης S&P 500- ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.923 μονάδες, με απώλειες 4,04%, απέχοντας πλέον άνω του 18% από τα ιστορικά του υψηλά, ενώ οι απώλειες εντός του 2022 ανέρχονται σε 17,7%.

Ισχυρή πτώση, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος έχασε 566 μονάδες ή 4,73%, κλείνοντας τη συνεδρίαση στις 11.418 μονάδες.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του βιομηχανικού δείκτη και του S&P από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ο Dow Jones έχασε πάνω από 800 μονάδες σε μία συνεδρίαση για πέμπτη φορά μέσα στο 2022, όπως αναφέρει το CNBC.

Όσον αφορά στον Nasdaq, πρόκειται για την χειρότερη ημερήσια επίδοσή του από τις αρχές του Μαΐου, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος πλήττεται σημαντικά από την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, τα οποία σήμερα έκλεισαν στο 2,9%, λίγο χαμηλότερα από το 3% της Τρίτης

Στο ταμπλό, «βουτιά» άνω του 27% κατέγραψε ο τίτλος της Target, καθώς ο κολοσσός στον κλάδο του λιανικού εμπορίου έχασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις επιδόσεις του στο α' τρίμηνο, γεγονός που όπως σημείωσε η εταιρεία οφείλεται στην σημαντική αύξηση του κόστους των καυσίμων αλλά και των μισθών των εργαζομένων.

Απώλειες 7% και για την μετοχή της Walmart -μετά τις πτώση κατά 11% στη συνεδρίαση της Τρίτης-, καθώς η ανταγωνίστρια της Target δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους των αναλυτών στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου. Πτώση 5,3% και για την Lowe’s μετά τις ανακοινώσεις των επιδόσεών της για το α' τρίμηνο.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν και οι τίτλοι των υπόλοιπων εισηγμένων του κλάδου του λιανεμπορίου, με την Dollar Tree να χάνει 14,4%, την Macy’s 10,7% και την Best Buy 10,5%, ενώ οι Dollar General και Kohl υποχώρησαν κατά 11,1% και 11% αντίστοιχα.

Απώλειες άνω του 7% και για την Amazon, ενώ οι τίτλοι των Walgreens Boots Alliance και Coca - Cola υποχώρησαν άνω του 6%.

Μάκρο

Κάμψη κατέγραψαν οι ενάρξεις κατοικιών και οι οικοδομικές άδειες στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο, δείχνοντας σημάδια ανάσχεσης της ανάπτυξης στην αμερικανική αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών συρρικνώθηκαν 0,2% σε μηνιαίο επίπεδο, φτάνοντας τις 1,72 εκατ. έναντι 1,79 εκατ. ενάρξεων τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση κατά 2,1%.

Οι οικοδομικές άδειες συρρικνώθηκαν 3,2%, στις 1,81 εκατ. άδειες έναντι 1,87 εκατ. αδειών τον Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση 3%.

Εμπορεύματα

Πτωτικά κινήθηκαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, παρά το γεγονός πως τα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα, υποσκελίζοντας τις ελπίδες για αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, ενόψει της μερικής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουνίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα 109,59 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 2,5% ή 2,81 δολαρίων/βαρέλι.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου brent, καθώς τα συμβόλαια Ιουλίου έκλεισαν στα 109,11 δολάρια/βαρέλι, υποχωρώντας κατά 2,55% ή 2,82 δολάρια/βαρέλι.

Την ίδια στιγμή, απώλειες σημείωσε και η τιμή του χρυσού την Τετάρτη, μετά από αρκετές ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, θέτοντας μια παύση στην ανάκαμψη του πολύτιμου μετάλλου από το χαμηλό τριών μηνών.

Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου έχασε 3 δολάρια ή 0,2%, κλείνοντας στα 1.815,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι στα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε 1% για να κλείσει στα 21,544 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Απώλειες 2,5% για το αργό παρά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Wells Fargo: Ύφεση στις ΗΠΑ στο τέλος του 2022 - «Ψαλιδίζει» τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ

Ελ Εριάν: Δεν θα αποφύγουν οι ΗΠΑ τον στασιμοπληθωρισμό - Αναμένεται σημαντική επιβράδυνση

gazzetta
gazzetta reader insider insider