Η κινέζικη ζήτηση ρωσικού LNG διπλασιάστηκε τον Φεβρουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κινέζικη ζήτηση ρωσικού LNG διπλασιάστηκε τον Φεβρουάριο
Οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία εξακολουθούσαν να ξεπερνούν τους κορυφαίους προμηθευτές όπως της Αυστραλίας και του Κατάρ τον Φεβρουάριο.

Η Κίνα εισήγαγε διπλάσια ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση, παρά την εξασθενημένη ζήτηση για αγορές spot λόγω των υψηλών τιμών.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο αγόρασε σχεδόν 401.000 τόνους από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα τελωνειακά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή και επικαλείται το Bloomberg. Η αύξηση σημειώθηκε καθώς οι συνολικές κινεζικές εισαγωγές LNG μειώθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με το μερίδιο της Ρωσίας να αυξάνεται στο 8%.

Οι Κινέζοι αγοραστές επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους καθώς οι προσπάθειες της χώρας στρέφονται προς την κατεύθυνση της μείωσης της εξάρτησης της από οποιαδήποτε πηγή. Η πτώση των συνολικών εισαγωγών προέκυψε καθώς οι τιμές spot αυξάνονται λόγω της περιορισμένης προσφοράς στην Ευρώπη, έχοντας φτάσει σε ρεκόρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περιπλέξει τον ρόλο της Ρωσίας όσον αφορά την προμήθεια commodities στην Κίνα οδηγώντας σε αναστολή πολλών συμφωνιών καθώς οι επενδυτές περιμένουν πολιτικά μηνύματα με μεγαλύτερη σαφήνεια. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν οι Κινέζοι εισαγωγείς θα δελεαστούν από πιθανές εκπτώσεις, καθώς οι διεθνείς ομόλογοι τους αποφεύγουν την ρωσική ενέργεια.

Οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία εξακολουθούσαν να ξεπερνούν τους κορυφαίους προμηθευτές όπως της Αυστραλίας και του Κατάρ τον Φεβρουάριο.

Οι υψηλές τιμές οδήγησαν τις συνολικές εισαγωγές LNG στην μείωση κατά 8,7% σε ετήσια βάση τους δύο πρώτους μήνες του 2022, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στον φθηνότερο εγχώριο άνθρακα. Η ζήτηση έχει επίσης μειωθεί από το ξέσπασμα του κορονοϊού τα τελευταία δύο χρόνια και τον θερμότερο καιρό.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από αγωγούς από την Κίνα τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 6,9%, σε σχέση με μια αύξηση σχεδόν 12% πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Εξάγουν LNG μέχρι τελευταίου... κυβικού λόγω ουκρανικής κρίσης

Ιαπωνία: Εκτρέπει φορτία LNG προς την Ευρώπη - Έχει λάβει αιτήματα για βοήθεια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ

Ρεκόρ εισαγωγών αμερικανικού LNG στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider