Πετρέλαιο: Παρέμεινε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι «υπό το βάρος» των αποθεμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Παρέμεινε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι «υπό το βάρος» των αποθεμάτων
Το WTI και το Brent έκλεισαν την Τρίτη 22% κάτω από τα υψηλά σχεδόν 14 ετών πληρώντας τον τεχνικό ορισμό της bear market, καταδεικνύοντας την αστάθεια στις αγορές εμπορευμάτων που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη, με τις τιμές στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο να διατηρούνται κάτω από το όριο των 100 δολαρίων, αφού τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποκάλυψαν την πρώτη άνοδο των εγχώριων αποθεμάτων αργού σε τρεις εβδομάδες και οι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχία ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη ζήτηση.

Οι επενδυτές συνέχισαν επίσης να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας όπως και αξιολόγησαν τη δέσμευση του Πεκίνου να στηρίξει την οικονομία της Κίνας.

Το WTI και το Brent έκλεισαν την Τρίτη 22% κάτω από τα υψηλά σχεδόν 14 ετών πληρώντας τον τεχνικό ορισμό της bear market, καταδεικνύοντας την αστάθεια στις αγορές εμπορευμάτων που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Αν η τεράστια άνοδος του Brent στα 140 δολάρια πριν από μια εβδομάδα ήταν υπερβολική, το ίδιο ισχύει και για την πτώση του τώρα. Σε τελική ανάλυση, οποιαδήποτε ειρηνική επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ακόμη πολύ μακριά, καθώς οι εικόνες που βλέπουμε στις ειδήσεις κάθε μέρα πρέπει να το ξεκαθαρίζουν πολύ καλά», δήλωσε στο Marketwatch ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής εμπορευμάτων στην Commerzbank. «Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι επίσης πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ για αρκετό καιρό μετά τον πόλεμο, αποτρέποντας πολλούς καταναλωτές από το να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις απειλούν ένα σοκ προσφοράς που θα επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία και θα ωθήσει την αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα, εκτός εάν οι μεγάλοι παραγωγοί αυξήσουν την παραγωγή, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε μηνιαία έκθεση toy την Τετάρτη. Τρία εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου ημερησίως και θα μπορούσαν ουσιαστικά να αποκοπούν από τις παγκόσμιες αγορές από τον επόμενο μήνα, ανέφερε ο ΔΟΕ.

Τα αποθέματα

Όσον αφορά στα αποθέματα, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών ανέφερε την Τετάρτη ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,3 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 11 Μαρτίου. Αυτό ακολούθησε δύο διαδοχικές εβδομάδες πτώσης.

Κατά μέσο όρο, η EIA αναμενόταν να υποδείξει αύξηση στα αποθέματα αργού κατά 200.000 βαρέλια, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της S&P Global Commodity Insights. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε την Τρίτη αύξηση 3,75 εκατομμυρίων βαρελιών.

Η EIA ανέφερε επίσης εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα διυλισμένου αυξήθηκαν κατά 300.000 βαρέλια. Η έρευνα των αναλυτών έδειξε προσδοκίες για εβδομαδιαία μείωση της προσφοράς κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια για τη βενζίνη και 3,2 εκατομμύρια βαρέλια για τα αποστάγματα.

Η EIA ανέφερε επίσης εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος αυξήθηκαν κατά 300.000 βαρέλια. Η έρευνα των αναλυτών έδειξε προσδοκίες για εβδομαδιαία μείωση της προσφοράς κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια για τη βενζίνη και 3,2 εκατομμύρια βαρέλια για τα αποστάγματα.

Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 1,40 δολάρια ή σχεδόν 1,5%, για να διαμορφωθεί στα 95,04 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο «κλείσιμο» από τις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones.

Το Brent παράδοσης Μαΐου υποχώρησε 1,89 δολάρια ή 1,9%, στα 98,02 δολάρια το βαρέλι.

Η βενζίνη παράδοσης Απριλίου υποχώρησε σχεδόν 0,4% στα 2,988 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Απριλίου σημείωσε πτώση 2,3% στα 3,10 δολάρια το γαλόνι.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου διαμορφώθηκε στα 4,748 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, μια αύξηση της τάξης του 3,9%.

Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Πιέσεις στις τιμές από την Fed και τις ανησυχίες για τη ζήτηση

ΙΕΑ: Κίνδυνος για σοκ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου - Να αναλάβει δράση ο ΟΠΕΚ

Ξανά ισχυρή πτώση για το πετρέλαιο - Απώλειες άνω του 20% από τις 8 Μαρτίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider