Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το πτωτικό σερί - Κάτω από τα 100 ευρώ το Brent

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το πτωτικό σερί - Κάτω από τα 100 ευρώ το Brent
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 94,47 δολάρια και το Brent στα 98,91 δολάρια.

Τελευταία ενημέρωση 17.33

Περαιτέρω απώλειες καταγράφει το πετρέλαιο την Τρίτη με το αμερικανικό αργό να πέφτει κάτω από τα 100 δολάρια και το Brent να κινείται γύρω από τα 100 δολάρια ακολουθώντας το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών και υποχωρώντας σε χαμηλό δύο εβδομάδων, απέχοντας περίπου 25% από τα πρόσφατα υψηλά των 130 δολαρίων/βαρέλι.

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αμβλύνουν τους φόβους για διακοπές της προσφοράς και ενώ η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τροφοδότησαν ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης.

Η αγορά κινείται μεταξύ κερδών και ζημιών διανύοντας μια ιδιαίτερα ασταθή περίοδο για τις τιμές του πετρελαίου. Η τιμή του αργού εκτινάχθηκε πάνω από 100 δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, προκαλώντας φόβους ότι ο εφοδιασμός θα διαταραχθεί σε μια ήδη στενή αγορά.

Ήταν η πρώτη φορά που το πετρέλαιο ξεπέρασε το τριψήφιο επίπεδο από το 2014. Μάλιστα το αμερικανικό αργό έφθασε να διαπραγματεύεται στα 130,50 δολάρια την περασμένη εβδομάδα και το Brent να στα 140 δολάρια.

Την Πέμπτη το μεσημέρι (12:02 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 94,47 δολάρια καταγράφοντας πτώση 8,3% και το Brent στα 98,91 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 7,47%.

OΠΕΚ: Υπό αξιολόγηση οι προβλέψεις για την ζήτηση

«Υπό αξιολόγηση» άφησε τις προβλέψεις του αναφορικά με την ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου το 2022 ο ΟΠΕΚ, ενώ προειδοποίησε πως η αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να επηρεάζει τα προγνωστικά.

Στη μηνιαία του έκθεση, το καρτέλ επισημαίνει ότι η σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη ενισχύει τον κίνδυνο καθοδικής απόκλισης του παγκόσμιου οικονομικού outlook το 2022. Σε συνδυασμό με ζητήματα που απορρέουν από την πανδημία του κορονοϊού, όπως οι ολοένα και αυξανόμενες τιμές εμπορευμάτων, ο πόλεμος στην Ουκρανία συμβάλλει στην άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως.

«Οι επιπτώσεις της σύγκρουσης, ειδικά ο αντίκτυπος του αυξανόμενου πληθωρισμού, εάν διατηρηθούν, θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων σε διάφορους βαθμούς», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του ΟΠΕΚ.

Γεωπολιτικοί παράγοντες και ζήτηση ρίχνουν τις τιμές

Η Rebecca Babin, από την CIBC Private Wealth U.S., μιλώντας στο CNBC απέδωσε τις μειώσεις σε ένα μείγμα γεωπολιτικών παραγόντων και παραγόντων ζήτησης. Η Ρωσία και η Ουκρανία επρόκειτο να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τη Δευτέρα, ενώ η ζήτηση της Κίνας τον Μάρτιο αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω λόγω των νέων περιορισμών εξαιτίας του COVID-19.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent έχει μειωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες μειώνουν τον κίνδυνο.

Ωστόσο, ακόμη και με τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας, τόσο το Brent όσο και το WTI εξακολουθούν να κινούνται σε επίπεδα αυξημένα κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

«Έχουμε τον τρόμο ζήτησης. Το lockdown στην Κίνα έχει τρομάξει την αγορά», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital ενώ σημείωσε ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων σε όλο τον κόσμο προκαλούν επίσης καταστροφή της ζήτησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Δεν συζητάμε αυτή την στιγμή με την Βενεζουέλα για αγορές πετρελαίου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί - Νέες διαπραγματεύσεις την Τρίτη

Καύσιμα: Πού θα κυμανθούν οι τιμές - Γιατί ανησυχεί η αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider