Χρηματιστήριο: Εκτίναξη 17,92% για τον τραπεζικό δείκτη τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Εκτίναξη 17,92% για τον τραπεζικό δείκτη τον Ιανουάριο
Ο Ιανουάριος έκλεισε με άνοδο 4,86% για τον Γενικό Δείκτη, 17,92% για τον τραπεζικό δείκτη και 5,83% για τον FTSE 25.

Κόντρα στο ρεύμα των διεθνών αγορών κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο, υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών αγορών και της αμερικανικής αγοράς.

Όπως είχε επισημάνει το insider.gr, το Χρηματιστήριο δε θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στη βάση της υψηλής διόρθωσης των διεθνών αγορών, την Παρασκευή και τις προηγούμενες ημέρες, όντας μια ρηχή αγορά που λαμβάνει γραμμή από το εξωτερικό, αλλά όχι εξ ολοκλήρου. Αυτό που αναδείχθηκε από την κίνηση της εγχώριας αγοράς σε αυτό τον ένα μήνα ήταν πως κατάφερε να βγάλει υψηλότερες άμυνες, από τη διόρθωση των ξένων, στηριζόμενη ακριβώς στο ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου που θα οδηγήσει σε σημαντικό repricing των αξιών μεσοπρόθεσμα. Ουσιαστικό λοιπόν είναι να διατηρηθεί αυτή η συνθήκη, των υψηλότερων ζωνών άμυνας σε διορθώσεις υψηλές ταλαντεύσεις των ξένων αγορών και η υπεραπόδοση ή ακόμη και ευθυγράμμιση με την ανοδική πορεία αυτών (σε αντίθεση με την εσωστρέφεια).

Παράλληλα, η διόρθωση δημιούργησε και θα συνεχίζει να δημιουργεί ευκαιρίες για σταδιακή επανατοποθέτηση και διαμόρφωση θέσεων σε τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη, σταθερή μερισματική πολιτική και προοπτικές ανάπτυξης αλλά και για μια αύξηση της κατανομής σε τίτλους με πιο «αμυντικά» χαρακτηριστικά και χαμηλό beta. Αυτό αποτυπώθηκε και σήμερα με ένα σταδιακό rotation σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα χαρτοφυλάκια να τοποθετούνται πιο επιθετικά σε τράπεζες.

Έτσι, τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,34% στις 936,77 μονάδες με τον τζίρο στα 83,28 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,63% στις 2.274,17 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,05% στις 677,93 μονάδες.

Ο Ιανουάριος έκλεισε με άνοδο 4,86% για τον Γενικό Δείκτη, 17,92% για τον τραπεζικό δείκτη και 5,83% για τον FTSE 25.

Δυναμικό μπάσιμο καταγράφηκε εκ νέου στις τράπεζες, με την ΕΤΕ να χτυπάει νέα πολυετή υψηλά με άνοδο 2,59% στα 3,49 ευρώ, την Alpha Bank στο 4,31% και στα 1,33 ευρώ, την Eurobank στο 2,66% και στα 1,002 ευρώ και την Πειραιώς στο +1,5% και στα 1,49 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος καταγράφηκε και σε δεικτοβαρείς τίτλους με τον ΟΠΑΠ στο 1,85% στα 13,18 ευρώ, τον ΟΤΕ χαμηλότερα στο +0,67% και στα 17,265 ευρώ, τη Jumbo στο 1,69% και στα 13,20 ευρώ, την Coca Cola στο 1,71% και τα 29,70 ευρώ.

Παράλληλα έσβησε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη ΔΕΗ, ενώ η Μυτιληναίος έμεινε μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, κλείνοντας με άνοδο 0,6% στα 15,18 ευρώ.

Ισχυρές κινήσεις από τους αγοραστές και στα ΕΛΠΕ στο 2,49% και τα 6,59 ευρώ, την Aegean στο 3,78% και τα 5,49 ευρώ, την ΕΥΔΑΠ στο 2,67% και τα 7,70 ευρώ και την Quest στο 2,43% και τα 19,42 ευρώ, κινήσεις που υποδηλώνουν σημαντική διαφοροποίηση.

Παράλληλα, η Axia έδειξε να προτιμά τις μετοχές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, καθώς προσφέρουν ένα ελκυστικό σημείο εισόδου στη βελτιωμένη οικονομική δραστηριότητα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιάνει σε μεγάλο βαθμό τους ισολογισμούς τους, με τους δείκτες NPEs να αναμένεται να υποχωρήσουν σε μονοψήφια ποσοστά το 2022, βελτιώνοντας παράλληλα τους δείκτες κεφαλαίου τους. Αυτό τους επιτρέπει να εστιάσουν στη βασική τους αναπτυξιακή δραστηριότητα, μέσω οργανικών και ανόργανων ενεργειών. Έτσι, η Axia διατηρεί τη σύσταση «buy» για όλες τις τραπεζικές μετοχές με τιμές στόχους 1,80 ευρώ για την Alpha Bank, 1,50 ευρώ για την Eurobank, 6 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 2,15 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους εκτός τραπεζών, ενώ η Axia αναμένει μια πιο συγχρονισμένη κίνηση φέτος, καθώς η υποκείμενη τάση της οικονομικής ανάπτυξης θα υποστηρίξει τη δυναμική των EPS και τις αποτιμήσεις σε γενικές γραμμές, αναγνωρίζει ορισμένες μετοχές που παρουσιάζουν πολύ συναρπαστικά επενδυτικά «stοries», και υπό το θετικό μακροοικονομικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν ισχυρές επιδόσεις.

Οι κορυφαίες επιλογές της και οι καλύτερες επενδυτικές ιδέες για το 2022 είναι η Mytilineos (σύσταση «buy» με τιμή στόχο τα 23,10 ευρώ) που καταγράφει τις τάσεις της «πράσινης» μετάβασης ενώ βρίσκεται στο σωστό σημείο του κύκλου της βασικής της δραστηριότητας και η Τέρνα Ενεργειακή (σύσταση «buy» με τιμή στόχο τα 19,10 ευρώ) ως ένα καθαρό «play» στη βάση των ΑΠΕ με ώριμο pipeline και σπάνια αξία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider