Axia: Ισχυρές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας - Τα top picks για το Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Axia: Ισχυρές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας - Τα top picks για το Χρηματιστήριο
Ισχυρό «σήμα» συνεχίζει να στέλνει γύρω από τις προοπτικές και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας η Axia Ventures, παρουσιάζοντας παράλληλα τις κορυφαίες της επιλογές για το Χρηματιστήριο τη φετινή χρονιά.

Ισχυρό «σήμα» συνεχίζει να στέλνει γύρω από τις προοπτικές και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας η Axia Ventures, παρουσιάζοντας παράλληλα τις κορυφαίες της επιλογές για το Χρηματιστήριο τη φετινή χρονιά.

Όπως επισημαίνει, μέχρι στιγμής, το consensus των διεθνών οίκων και των οικονομολόγων εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί σωρευτικά κατά τουλάχιστον 13% το 2021 και το 2022, ξεπερνώντας εύκολα την υποχώρηση κατά 9% του ΑΕΠ ελέω πανδημίας το 2020. Σύμφωνα με την Axia, είναι σημαντικό το ότι η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί με ισχυρούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μέσο όρο ανάπτυξης της ΕΕ. Παράλληλα, όλοι οι απαραίτητοι «καταλύτες» για την ώθηση της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον σε ισχύ, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η ελληνικής οικονομική κρίση το 2010, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται ότι αυτοί οι καταλύτες δεν μπορούν να τροποποιηθούν ουσιαστικά από τις ευρύτερες συνθήκες της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί πως η Axia εστιάζει και στο χαμηλό πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι βασικοί «οδηγοί» που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι:

1) οι μεταρρυθμίσεις (που εφαρμόζονται τώρα όπως θα έπρεπε, ενώ πρόκειται να εισαχθούν πρόσθετες μεταρρυθμίσεις), 2) η δημοσιονομική στήριξη (που συνέβαλε στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά κυρίως στο να καταστήσει τις τοπικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές με τον εξορθολογισμό του φορολογικού πλαισίου. Παράλληλα τα αναμενόμενα πρωτογενή πλεονάσματα που ξεκινούν το 2023 δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν αυτές τις αλλαγές), 3) η αυξημένη ρευστότητα (από το Ταμείο Ανάκαμψης, το κράτος, τις ελληνικές τράπεζες και τις κεφαλαιαγορές) και 4) η νοοτροπία της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου που είναι πλέον ανοιχτή σε αλλαγές και έτοιμη να προσαρμοστεί.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η Axia, οι ταχέως βελτιούμενες προοπτικές της Ελλάδας ωθούν ήδη τις επενδύσεις σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στη χώρα, οδηγώντας τις αξίες υψηλότερα. Τα μηνύματα που λαμβάνει η Axia από την αγορά δείχνουν πως θα συνεχιστεί αυτή η τάση. Από την άλλη ωστόσο, η δραστηριότητα ρεκόρ στην πραγματική οικονομία δεν έχει αντικατοπτριστεί πλήρως στο Χρηματιστήριο, εν μέρει επειδή τα χαρτοφυλάκια ήθελαν να δουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης και εν μέρει επειδή οι σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται από εταιρείες δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως εμφανείς στις οικονομικές τους καταστάσεις.

Η ανάπτυξη ωστόσο έρχεται σύμφωνα με την Axia, και οι προοπτικές για το δείκτη P/E της εγχώριας αγοράς είναι ευνοϊκές (στο 10,4x το εκτιμώμενο P/E 12μήνου) με την αγορά να διαπραγματεύεται σημαντικά χαμηλότερα τόσο από το δείκτη αποτίμησης του MSCI Emerging Markets στο 12,4x όσο και από αυτόν του STOXX Europe στο 16,1x.

Axia

Ευρύτερα, η Axia δείχνει να προτιμά τις μετοχές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, καθώς προσφέρουν ένα ελκυστικό σημείο εισόδου στη βάση της βελτιωμένης οικονομικής δραστηριότητας. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιάνει σε μεγάλο βαθμό τους ισολογισμούς τους, με τους δείκτες NPEs να αναμένεται να υποχωρήσουν σε μονοψήφια ποσοστά το 2022, βελτιώνοντας παράλληλα τους δείκτες κεφαλαίου τους. Αυτό τους επιτρέπει να εστιάσουν στη βασική τους αναπτυξιακή δραστηριότητα, μέσω οργανικών και ανόργανων ενεργειών. Έτσι, η Axia διατηρεί τη σύσταση «buy» για όλες τις τραπεζικές μετοχές με τιμές στόχους στα 1,80 ευρώ για την Alpha Bank, στα 1,50 ευρώ για την Eurobank, στα 6 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 2,15 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους εκτός τραπεζών, ενώ η Axia αναμένει μια πιο συγχρονισμένη κίνηση φέτος, καθώς η υποκείμενη τάση της οικονομικής ανάπτυξης θα υποστηρίξει τη δυναμική των EPS και τις αποτιμήσεις σε γενικές γραμμές, αναγνωρίζει ορισμένες μετοχές που παρουσιάζουν πολύ συναρπαστικά επενδυτικά «stοries», και υπό το θετικό μακροοικονομικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν ισχυρές επιδόσεις.

Οι κορυφαίες επιλογές της και οι καλύτερες επενδυτικές ιδέες για το 2022 είναι η Mytilineos (σύσταση «buy» με τιμή στόχο τα 23,10 ευρώ) που καταγράφει τις τάσεις της «πράσινης» μετάβασης ενώ βρίσκεται στο σωστό σημείο του κύκλου της βασικής της δραστηριότητας και η Τέρνα Ενεργειακή (σύσταση «buy» με τιμή στόχο τα 19,10 ευρώ) ως ένα καθαρό «play» στη βάση των ΑΠΕ με ώριμο pipeline και σπάνια αξία.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων μετοχών που καλύπτει η Axia, διακρίνει τρεις ακόμη τίτλους που πρέπει να διατηρηθούν στη λίστα παρακολούθησης, καθώς πιστεύει ότι σε ένα ευνοϊκό κλαδικό σενάριο θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν σημαντική υπεραπόδοση. Πρόκειται για την Aegean (σύσταση «buy με τιμή στόχο τα 7,50 ευρώ) καθώς είναι σε θέση να συλλάβει πλήρως την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, τη Motor Oil (σύσταση «buy με τιμή στόχο τα 17,20 ευρώ), καθώς αποτελεί ένα διυλιστήριο με υψηλή παραγωγή ταμειακών ροών που επίσης ενισχύει τα κέρδη της εκτός του κλάδου διύλισης και τη Fourlis (σύσταση «buy» με τιμή στόχο τα 7,10 ευρώ) καθώς αποτελεί μια εταιρεία που βρίσκεται σε καλή θέση για να αποτυπώσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω της έκθεσής της σε διαφορετικά τμήματα λιανικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider