Περιορίστηκε το spread των ελληνικών ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιορίστηκε το spread των ελληνικών ομολόγων
Η εξέλιξη του πληθωρισμού αποτελεί το «μεγάλο στοίχημα» καθώς από την μία πλευρά τα στοιχεία που ανακοινώνονται δεν είναι ευνοϊκά για την εξέλιξη του, ενώ η ΕΚΤ προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι η αποκλιμάκωση του θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα οι περισσότερες αγορές ομολόγων στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη του πληθωρισμού αποτελεί το «μεγάλο στοίχημα» καθώς από την μία πλευρά τα στοιχεία που ανακοινώνονται δεν είναι ευνοϊκά για την εξέλιξη του, ενώ η ΕΚΤ προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι η αποκλιμάκωση του θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στην Ευρωζώνη ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο στις -8,5 μονάδες (Δεκέμβριος: -8,4, μέσος όρος δώδεκα μηνών: -7), ωστόσο διαμορφώθηκε υψηλότερα του αναμενομένου (-9). Μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (G. Makhlouf) εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί κατά τη διάρκεια του έτους, παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του 2%. Αναμένει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της το 2022.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 77 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,64% από το 1,72% την Παρασκευή, έναντι -0,10% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,74% από το 1,79% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1311 δολ. από το 1,134 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1304 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider