Χρηματιστήριο: Με φόρα ρίχνει και το «όχυρο» των 940 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Με φόρα ρίχνει και το «όχυρο» των 940 μονάδων
Με τον αέρα της διεθνής τάσης συνεχίζει το Χρηματιστήριο. Συνέχεια ανόδου σε τράπεζες και στα βαριά χαρτιά του ΧΑ.

Ενημέρωση 15:30

Με φόρα από τα υψηλά διετίας ξεκίνησε το Χρηματιστήριο, έχοντας ως όπλο και τη διεθνή τάση καθώς πρώτη η Wall Street και μετέπειτα οι ευρωπαϊκές συνεχίζουν ανοδικά.

Κεντρικό ρόλο στην πορεία των αγορών κατέχει ο πληθωρισμός. Χθες, άλλωστε η Fed έδειξε αποφασισμένη να εμποδίσει την παγίωση του υψηλού πληθωρισμού, ενώ δεν θα διστάσει να δράσει κατάλληλα εάν χρειαστεί για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και τη διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης.

Ο Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε Επιτροπή της Γερουσίας, στο πλαίσιο της ανανέωσης της θητείας του, επεσήμανε ότι η ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία «δημιούργησε επίμονες ανισορροπίες ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση καθώς και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και επομένως οδήγησε σε αυξημένο πληθωρισμό». «Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει τίμημα», τόνισε, δεσμευόμενος να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της κεντρικής τράπεζας «για να αποτρέψει την παγίωσή του».

«Αν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, θα το κάνουμε», είπε ο Πάουελ. Αυτό έδωσε μια ανακούφιση στις αγορές, που ούτως ή άλλως τιμολογούν τέσσερις αυξήσεις στα επιτόκια το 2022, με ανοιχτό να χρειαστούν περισσότερες. Σήμερα ανακοινώνεται και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ που αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Στα της εγχώριας αγοράς, το ξεκίνημα του 2022 δείχνει άκρως ικανοποιητικό με 5/6 ανοδικές συνεδριάσεις και με μια ευρύτερη αλλαγή εικόνας. Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημάνουν πως η αγορά έχει ακόμη να δώσει χωρίς να εξαιρούνται φυσικά διορθωτικές κινήσεις και ανάσες που είναι και απαραίτητες για την περαιτέρω αναρρίχηση.

Έτσι, την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,45% στις 948,15 μονάδες με τον τζίρο στα 80,65 εκατ. ευρώ και τα πακέτα στα 10,98 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,21% στις 2.288 μονάδες και ο τραπεζικός ενισχύεται 0,45% στις 641 μονάδες.

Με τις τράπεζες να έχουν δώσει ρυθμό και τέμπο και με ποσοστό βραχυπρόθεσμων παικτών να προβαίνει σε μια ήπια κατοχύρωση κερδών χωρίς να διακινδυνεύονται νέες κρίσιμες στηρίξεις,οι αγοραστές συνεχίζουν σήμερα με τα βαριά χαρτιά της αγοράς. Παράλληλα, ότι ο όγκος προσφορών εμφανίζεται δείχνει την τάση να καλύπτεται άμεσα.

Έτσι έχοντας αλλάξει και οι τέσσερις συστημικές και τα δύο πρόσημα καταγράφεται ήπια άνοδος σε ΕΤΕ στο 0,31% και στα 3,182 ευρώ, με την Alpha Bank να υπεραποδίδει με κέρδη 1,7% στα 1,2265 ευρώ καιτην Πειραιώς, ήπια ανοδικά στο 0,36% και στα 1,36 ευρώ με ήπια διόρθωση Eurobank στο 0,2%.

Συνεχίζει ανοδικά η Jumbo με νέο ράλι 4,55% στα 14,26 ευρώ πλέον, ενώ στο 1,19% και στο 0,66% κινούνται ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Αντίδραση και αφύπνιση καταγράφεται στη μετοχή της Μυτιληναίος με κέρδη 3,15% στα 15,70 ευρώ αλλά και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή στο 4,06% και 2,71%.

Ράλι πάνω από 3% για τα χαρτιά του ομίλου Viohalco, αλλά και δυναμικό μπάσιμο σε ΕΛΠΕ και Quest που απέχει μια ανάσα από τη διάσπαση των 20 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider