Πάουελ: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο εάν χρειαστεί για να μειώσει τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο εάν χρειαστεί για να μειώσει τον πληθωρισμό
Ο πρόεδρος της Fed είπε επίσης, ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιτρέψει φέτος τη συρρίκνωση του τεράστιου ισολογισμού της, ύψους 8,8 τρισ. δολαρίων. 

Αποφασισμένη να εμποδίσει την παγίωση του υψηλού πληθωρισμού είναι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, ενώ δεν θα διστάσει να δράσει κατάλληλα εάν χρειαστεί για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και τη διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης.

Ο Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε Επιτροπή της Γερουσίας, στο πλαίσιο της ανανέωσης της θητείας του, επεσήμανε ότι η ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία «δημιούργησε επίμονες ανισορροπίες ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση καθώς και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και επομένως οδήγησε σε αυξημένο πληθωρισμό». «Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει τίμημα», τόνισε, δεσμευόμενος να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της κεντρικής τράπεζας «για να αποτρέψει την παγίωσή του».

«Αν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, θα το κάνουμε», είπε.

«Είναι πραγματικά καιρός να απομακρυνθούμε από τις έκτακτες διευκολυντικές πολιτικές σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο. Πραγματικά αυτό δεν πρέπει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας», είπε ο Πάουελ.

«Πιστεύουμε ότι θα επιστρέψουμε, κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, σε κανονικές συνθήκες προσφοράς», είπε ο Πάουελ, εκτιμώντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του έτους. Ωστόσο, εάν ο πληθωρισμός διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα περισσότερο από το αναμενόμενο, η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Fed είπε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιτρέψει φέτος τη συρρίκνωση του τεράστιου ισολογισμού της, ύψους 8,8 τρισ. δολαρίων.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider