Πού οφείλεται το τραπεζικό «ράλι» στο Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού οφείλεται το τραπεζικό «ράλι» στο Χρηματιστήριο
Θέση «οδηγού» στο Χρηματιστήριο δείχνει να αναλαμβάνει εκ νέου ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο. Οι κρίσιμες αντιστάσεις που ξεκλειδώνουν μια περαιτέρω άνοδο. Τι σχολιάζουν Βαμβακίδης - Φιωτάκης.

Θέση «οδηγού» στο Χρηματιστήριο δείχνει να αναλαμβάνει εκ νέου ο τραπεζικός κλάδος, έχοντας γυρίσει σελίδα και αφήνοντας πίσω του το μεγαλύτερο τμήμα των δυσκολιών του παρελθόντος, της οικονομικής κρίσης και του βάρους των «κόκκινων» δανείων, με τη στήριξη του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Με φόντο λοιπόν την έντονη αναπτυξιακή προοπτική και δυναμική της οικονομίας και διαθέτοντας κεφάλαια επανέρχονται, στη βασική τους θέση, στήριξης και χρηματοδότησης σημαντικών κλάδων και μοντέλων, βλέποντας πλέον πιο ορατά ένα διψήφιο δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ROE).

Αυτά τα δεδομένα αρχίζουν να αποτυπώνονται και να περνούν στις τραπεζικές μετοχές καθώς τα χαρτοφυλάκια αυξάνουν έστω και διστακτικά την έκθεση τους σε αυτές, προσφέροντας μια ευρύτερη ανοδική διαφυγή για την εγχώρια αγορά που συσσώρευε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εύρος των 900 - 910 μονάδων.

Οι καταλύτες

Σημαντικοί παράγοντες που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην τραπεζική άνοδο, είναι η πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών που συμπαρασύρει και τον εγχώριο κλάδο, με τον τραπεζικό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει άνοδο 6,56% από τις αρχές του έτους. Εδώ καθίσταται αναγκαίο και το κλείσιμο της «ψαλίδας» και του discount που υφίσταται μεταξύ των δύο (ελληνικών - ευρωπαϊκών τραπεζών), ενώ και το January effect δείχνει να επιδρά αρχικώς στις ευρωπαϊκές αγορές, σε ένα μήνα με σημαντικές εναλλαγές, υψηλούς όγκος και καλές ροές. Επιπλέον, η νέα βάση που έθεσε η Fed, όσο αναφορά το tapering αλλά και ευρύτερα στην στρατηγική της, οδηγώντας σε μια ακόμη πιο εμπροσθοβαρή βάση τις αυξήσεις των επιτοκίων, δημιουργεί ευρύτερα στις αγορές ένα κλίμα επανοτοποθετήσεων στις τράπεζες, ασχέτως από το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί διαφορετική στρατηγική, αισθανόμενη ωστόσο την πίεση των «επιθετικότερων» χειρισμών της Fed και του επίσης επίμονα υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Όπως εξηγεί άλλωστε στο insider.gr και ο Θανάσης Βαμβακίδης παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων στις αγορές συναλλάγματος του G10 (Global Head of G10 Foreign Exchange Strategy) της Bank of America «όλες οι τραπεζικές μετοχές ανεβαίνουν παγκοσμίως μετά την αύξηση των επιτοκίων που αναμένουμε μέχρι στιγμής για εφέτος». Σε αυτό ευθυγραμμίζεται και ο Θέμος Φιωτάκης επικεφαλής ανάλυσης της Glen Point, επισημαίνοντας πως τόσο ο πληθωρισμός όσο και τα σχόλια από την ΕΚΤ που σήκωσαν τα επιτόκια, συνέβαλαν.

Έτσι, και οι συστημικές τράπεζες ακολουθούν τη διεθνή τάση δείχνοντας σημεία «ανάληψης καθηκόντων» για μια περαιτέρω άνοδο της εγχώριας αγοράς, ενώ όποιος όγκος προσφορών προκύπτει εν μέσω ενός ήπιου και ενδιάμεσου profit taking, υπερκαλύπτεται άμεσα.

Τεχνικά, ο τραπεζικός δείκτης κινείται ολοταχώς προς τη διάσπαση της αντίστασης των 635 μονάδων με επόμενο στόχο τις 655 μονάδες και στήριξη στις 607 - 603 μονάδες, με τον απλό ΚΜΟ 200 στις 567 μονάδες.

Η Alpha Bank καταφέρνοντας να διαφύγει από τους απλούς ΚΜΟ 30, 60 και την πολύμηνη συσσώρευση, με υψηλούς όγκους συναλλαγών κινείται προς τα 1,21 - 1,24 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 1,15 ευρώ. Στις πρώτες έξι συνεδριάσεις του έτους η μετοχή της τράπεζας έχει καταγράψει άνοδο 10,26% στα 1,1875 ευρώ (κεφαλαιοποίηση στα 2,79 δισ. ευρώ), με τους ταλαντωτές να δίνουν ένα ήπιο υπεραγορασμένο σήμα, όπως και στη Eurobank, αλλά να έχουν μια μικρότερη αξιοπιστία σε μια ευρύτερη επιθετική τάση της αγοράς. Παράλληλα, το fund Lansdowne μείωσε την short θέση του στη μετοχή στο 0,78% από 0,82%.

Εξίσου, και στη μετοχή της Eurobank υπήρξε μείωση της καθαρής αρνητικής θέσης του Lansdowne από το 0,7% στο 0,69% στις αρχές του έτους (κεφαλαιοποίηση στα 3,69 δισ. ευρώ). Η μετοχή της τράπεζας με ξεκάθαρη ανοδική τάση δείχνει δείγματα ανοδικής τμήσης της αντίστασης του 1 ευρώ, που μπορεί να «ξεκλειδώσει» μια κίνηση προς τα 1,10 ευρώ και μετέπειτα στα 1,17 ευρώ. Η επόμενη ισχυρή αντίσταση δείχνει να ξεφεύγει προς την περιοχή των 1,90 - 2 ευρώ, παραμένοντας υπό ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο και σε μια διαφορετική μεγάλη εικόνα της αγοράς, ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στα 0,91 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30). Από τις αρχές του έτους, η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 12,03%, με υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Σε πολύμηνα υψηλά αναρριχήθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διασπώντας την αντίσταση των 3 ευρώ, με άνοδο 6,99% από τις αρχές του έτους (κεφαλαιοποίηση στα 2,88 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας την Alpha Bank). Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 3,15 ευρώ που μπορεί να διαπεράσει με υψηλότερους όγκους, με πρώτη στήριξη (πρώην αντίσταση) στα 3 ευρώ και μετέπειτα στα 2,88 ευρώ και 2,75 ευρώ.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς έχει καταγράψει άνοδο 7,91% από τις αρχές του έτους φτάνοντας στα 1,392 ευρώ με κεφαλαιοποίηση στα 1,74 δισ. ευρώ. Ζητούμενο η ανοδική διαφυγή προς τα 1,44 ευρώ και την ισχυρή περιοχή των 1,50 - 1,53 ευρώ, που μπορεί να «ανοίξει το δρόμο» προς τα 1,60 ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 1,34 ευρώ που αν χαθεί μπορεί να ενεργοποιήσει εντολές πώλησης προς τα 1,30 ευρώ.

Αξίζει να επισημανθεί πως πέρα από την όποια έκθεση στον τραπεζικό κλάδο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πιο ριψοκίνδυνα plays στη σύνθετη μετοχή Cairo Mezz (0,165 ευρώ) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης τιτλοποίησης «Cairo» της Eurobank, με την εταιρεία να κατέχει το 75% των mezzanine και το 44,9% των junior notes (ενδιάμεσης και μειωμένης εξασφάλισης), και στη Phoenix Vega Mezz στα 0,0648 ευρώ (με την εταιρεία να κατέχει το 65% mezzanine και το 45% junior notes) στηριζόμενες εξ ολοκλήρου στις ανακτήσεις των «κόκκινων» δανείων. Από τις αρχές του έτους, οι μετοχές έχουν καταγράψει ήδη άνοδο 14,42% και 10,02% αντίστοιχα με υψηλούς όγκους συναλλαγών για το μέγεθος της αγοράς, κάτι που αποτυπώνει την τάση εισπραξιμότητας αλλά και δυναμικής της οικονομίας και των τιμών των ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες - Πού θα πρέπει να εστιάσουν

Axia Ventures: «Στροφή» στα δάνεια και «ράλι» για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider