Ποιες χώρες πρόσφεραν τις υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα το 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες χώρες πρόσφεραν τις υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα το 2021
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κορυφαίες αποδόσεις που καταγράφηκαν έχουν ως επί το πλείστον ως βασικό συστατικό την πτώση στην τιμή, αλλά οι αποδόσεις των κουπονιών ήταν αρκετά υψηλές για να αντισταθμίσουν αυτές τις απώλειες.

Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να κινηθούν προς τα κάτω φέτος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν το φθηνό χρήμα και τα ισχυρά πακέτα νομισματικής στήριξης. Αντιθέτως, το χρέος που προήλθε από τις αναπτυσσόμενες χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις προήλθε από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε το Bloomberg, τα κρατικά ομόλογα που εκδόθηκαν από τη Νότια Αφρική, την Κίνα, την Ινδονησία, την Ινδία και την Κροατία ήταν στην κορυφή της κατάταξης των αποδόσεων ανάμεσα σε 46 αγορές σε όλο τον κόσμο το 2021, μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Οι θετικές αποδόσεις που προέρχονται από τις πέντε αγορές θα πρέπει να προσφέρουν στους επενδυτές τουλάχιστον κάποια εμπιστοσύνη ότι η Fed θα είναι σε θέση να περιορίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια χωρίς να προκαλέσει μια παγκόσμια οικονομική αστάθεια. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κορυφαίες αποδόσεις που καταγράφηκαν έχουν ως επί το πλείστον ως βασικό συστατικό την πτώση στην τιμή, αλλά οι αποδόσεις των κουπονιών ήταν αρκετά υψηλές για να αντισταθμίσουν αυτές τις απώλειες.

Ο δείκτης των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών του Bloomberg έχει υποχωρήσει 1,3% το 2021. Αυτό είναι μια πολύ καλύτερή απόδοση από ό,τι κατά τη διάρκεια του λεγόμενου taper tantrum του 2013, όταν το σήμα της Fed ότι θα περιόριζε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και οδήγησε σε πτώση 3,8% κατά τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης 11% από το υψηλό του Μαΐου σε ένα χαμηλό τριών μηνών αργότερα.

Τα κουπόνια και οι διαφορές στα επιτόκια θα «διαδραματίσουν ισχυρό ρόλο» στις επενδυτικές αποφάσεις σε ένα αυστηρότερο περιβάλλον το 2022, δήλωσε ο Shafali Sachdev, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος, στο συνάλλαγμα και στα εμπορεύματα για την Ασία της BNP Paribas Wealth Management. «Η επένδυση σε επιλεγμένα ομόλογα αναδυόμενων αγορών μπορεί να είναι ένας προνομιακός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, αντί να επιμηκυνθεί η διάρκεια ή να μειωθεί η καμπύλη πίστωσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider