«Στροφή» από τη Goldman Sachs - Χαμηλώνει τον πήχη για το Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στροφή» από τη Goldman Sachs - Χαμηλώνει τον πήχη για το Χρηματιστήριο
Στροφή 180 μοιρών φαίνεται πως κάνει η Goldman Sachs θέτοντας πλέον χαμηλότερα περιθώρια ανόδου για την εγχώρια αγορά.

Στροφή 180 μοιρών φαίνεται πως κάνει η Goldman Sachs θέτοντας πλέον χαμηλότερα περιθώρια ανόδου για την εγχώρια αγορά.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος θέτει στόχο για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου στις 950 μονάδες από 1.000 μονάδες που ανέμενε τον Οκτώβριο, με την αγορά να βρίσκεται πέριξ των 887 μονάδων, κάτι που συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου περίπου 8% μέχρι το τέλος του 2022. Αξίζει να σημειωθεί πως το consensus των αναλυτών αναμένει άνοδο μέχρι τα επίπεδα των 903 μονάδων, ήτοι μια ακόμη πιο συντηρητική εκτίμηση από αυτή της Goldman Sachs.

Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στο 10x, κάτι που ευθυγραμμίζεται με το στόχο της G.S, τη στιγμή που τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 8% στο δωδεκάμηνο. Από την άλλη, το consensus των αναλυτών αναμένει υψηλότερη άνοδο της τάξεως του +17% (από τις υψηλότερες εκτιμήσεις μετά τις αγορές του Πακιστάν και των Φιλιππίνων), με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 3%.

Goldman Sachs

Ευρύτερα, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι αναδυόμενες αγορές θα κινηθούν υψηλότερα έως το τέλος του 2022, με στόχο για το δείκτη ΜSCI EM στις 1.400 μονάδες, από 1.266 μονάδες που είναι τα τρέχοντα επίπεδά του, με πιθανό upside της τάξεως του 11%.

Για τον S&P 500, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως θα φτάσει στις 5.100 μονάδες, με το consensus να είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξο θέτοντας στόχο στις 5.148 μονάδες. Παράλληλα, για τον Stoxx 600 η Goldman Sachs θέτει στόχο στις 530 μονάδες (538 μονάδες το consensus) με τον δείκτη P/E στο 14,9x και στόχο στο 15,8x.

Παράλληλα, η Goldman Sachs επισημαίνει πως οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών προεξοφλούν αυτήν τη στιγμή ένα ρυθμό ανάπτυξης στο 3,7% που είναι πολύ χαμηλότερα από το βασικό σενάριο του οίκου το οποίο τοποθετεί την ανάπτυξη για το 2022 στο 4,9% και στο 4,3% για το 2023. Αυτό το «μαξιλάρι» ωστόσο είναι αρκετά ευρύ ώστε να υποστηρίξει μία άνοδο της τάξης του 11% στον δείκτη MSCI EM κατά το επόμενο έτος, αν και τους επόμενους μήνες οι αναλυτές του οίκου προτιμούν να κάνουν hedging του ρίσκου στις μετοχές της περιοχής έναντι των κρατικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider