Αντιστρέφονται οι απώλειες της τουρκικής λίρας - Σπάει το πτωτικό σερί με άνοδο άνω του 5%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιστρέφονται οι απώλειες της τουρκικής λίρας - Σπάει το πτωτικό σερί με άνοδο άνω του 5%
Τέλος στο καθοδικό σερί, το μεγαλύτερο των τελευταίων 2ο ετών, δίνει η τουρκική λίρα. Η πτώση από την αρχή του έτους διαμορφώνεται στο 40%.

Τελευταία Ενημέρωση 14:20

Τέλος στο καθοδικό σερί, το μεγαλύτερο των τελευταίων 20 ετών, δίνει η τουρκική λίρα, η οποία νωρίτερα υποχωρούσε έως και 2%, ενώ εχθές έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό, με πτώση 15%, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την οικονομία της Τουρκίας, με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν να μην κάνει πίσω στη μείωση των επιτοκίων.

Λίγο μετά τις 14:00, το τουρκικό νόμισμα ενισχύεται 5,1% στις 12,1705 λίρες, ενώ εχθές έφτασε έως και τις 13,45. Η λίρα κατέγραφε ιστορικά χαμηλά για 11 διαδοχικές συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα η πτώση από την αρχή του έτους να διαμορφώνεται στο 40%, με το 19% μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Πολλοί Τούρκοι, που ήδη αντιμετωπίζουν έναν πληθωρισμό γύρω στο 20%, φοβούνται ότι οι αυξήσεις των τιμών θα επιταχυνθούν, με τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τον Ερντογάν ότι σέρνει τη χώρα σε κρίση. Εξάλλου, πολλοί οικονομολόγοι ζητούν δράση για την αντιστροφή της διολίσθησης του νομίσματος, παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεσμεύεται να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας».

Παράλληλα, ο λιανικός κλάδος παλεύει επίσης με την αναταραχή, με ορισμένους ιστότοπους να σταματούν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών προϊόντων.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το insider.gr, το σκηνικό που διαμορφώνεται στο οικονομικό περιβάλλον της Τουρκίας από τα συμπλέγματα της αχαρτογράφητης και γεμάτης αναζωπυρώσεις πολιτικής τακτικής του Ερντογάν είναι δραματικό. Το μήνυμά του για παιχνίδια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στα επιτόκια, αλλά και η υπόσχεση που έδωσε στο να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας», πυροδότησαν ένα βίαιο sell off στο τουρκικό νόμισμα.

Όπως επισημαίνει η Societe Generale, η κατακρήμνιση της λίρας οφείλεται κατά βάση στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, με την έντονη επιδείνωση της πορείας του νομίσματος να οφείλεται και στη μειωμένη εμπιστοσύνη στο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας, στην αυξανόμενη δολαριοποίηση της οικονομίας και στην πρόσδεση στο ισχυρό νόμισμα, αλλά και στις εξαιρετικά κακές συνθήκες ρευστότητας στην αγορά συναλλάγματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Βυθίζεται στην οικονομική κρίση η Τουρκία - Ο αντίκτυπος στην Ελλάδα

Καταρρέει η τουρκική λίρα σπάζοντας διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ -Αγνοεί επενδυτές και αναλυτές ο Ερντογάν

Μαρκ Μόμπιους: Η συναλλαγματική κρίση της Τουρκίας μπορεί να διαχυθεί και σε άλλες χώρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider