Τα πειράματα του Ερντογάν με τη λίρα δοκιμάζουν την επιρροή του στην Τουρκία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα πειράματα του Ερντογάν με τη λίρα δοκιμάζουν την επιρροή του στην Τουρκία
Το 60% των Τούρκων πολιτών έχει χάσει κάθε ελπίδα για το ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να λύσει τα οικονομικά προβλήματα

Η καθίζηση της τουρκικής λίρας απειλεί τον έλεγχο του Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία της χώρας και ήδη δυναμώνει τους πολιτικούς αντιπάλους του Τούρκου προέδρου, σημειώνει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μικρές διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος (AKP) έγιναν το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, με τους διαδηλωτές να ζητούν να μπει τέλος στις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης που έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον πληθωρισμό και οι οποίες έχουν προκαλέσει το ισχυρότερο αρνητικό ρεκόρ της λίρας εδώ και 2 δεκαετίες.

Η πολιτική του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια στοχεύει να ενισχύσει την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας εν όψει των γενικών εκλογών στη χώρα το 2023, αλλά το αποτέλεσμα στην οικονομία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αναλυτές και αντίπαλοι του Ερντογάν τονίζουν πως ο πληθωρισμός -που «τρέχει» με ρυθμό 20%- θα αυξηθεί περαιτέρω, καθιστώντας φτωχότερους και περισσότερο θυμωμένους τους Τούρκους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η λίρα έχει χάσει τα 2/3 της αξίας της τα τελευταία 3 χρόνια, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση του κόστους ζωής για τα περίπου 84 εκατ. Τούρκων, που πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν και την πανδημία του κορονοϊού.

Το αποτύπωμα στις δημοσκοπήσεις

Οι γενικές εκλογές του 2023 θα είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που θα κληθεί να δώσει ο Ερντογάν μετά από τη σοκαριστική ήττα των δημοτικών εκλογών του 2019, όταν το AKP έχασε την ηγεσία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Όπως ανέφερε ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων MAK Danismanlik, «περίπου το 60% του πληθυσμού έχει χάσει κάθε ελπίδα για το ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να λύσει τα οικονομικά προβλήματα μέσα στους επόμενους 12 μήνες».

Ο Κουλάτ πρόσθεσε πως το ποσοστό του AKP είναι πιθανό να πέσει στο 30% λόγω των οικονομικών συνθηκών, έναντι 43% που έλαβε το κόμμα του Ερντογάν στις γενικές εκλογές του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαρκ Μόμπιους: Η συναλλαγματική κρίση της Τουρκίας μπορεί να διαχυθεί και σε άλλες χώρες

Καταρρέει η τουρκική λίρα σπάζοντας διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ -Αγνοεί επενδυτές και αναλυτές ο Ερντογάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider