Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall, σε στάση αναμονής οι αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall, σε στάση αναμονής οι αγορές
Οι επενδυτές αναμένουν κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα πρακτικά της Fed, αλλά και την έναρξη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο. 

Εναλλαγές προσήμων και μεταβλητότητα είχε η συνεδρίαση της Wall Street, στον απόηχο της υποβάθμισης της παγκόσμιας ανάπτυξης από το ΔΝΤ και εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα πρακτικά της Fed και την έναρξη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο.

Ο Dow Jones έχασε 117,72 μονάδες, ή 0,3%, κλείνοντας στις 34.378,34, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,2% στις 4.350,65. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 0,1% στις 14.465,92 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, ήπια άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του χρυσού, γεγονός που ωστόσο δεν απέτρεψε το πολύτιμο μέταλλο να κλείσει σε υψηλά εβδομάδας, καθώς οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της παγκόσμια οικονομίας έφεραν νέους αγοραστές για τον χρυσό. Το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε κατά 0,2% ή 3,6 δολάρια/ουγγιά και διαμορφώθηκε στα 1.759 δολάρια/ουγγιά, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου έκλεισε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τα 80 δολάρια, ωστόσο το Brent υποχώρησε έπειτα από την προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. To WTI, παραδόσεως Νοεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 12 σεντς ή 0,2%, στα 80,64 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent Δεκεμβρίου έχασε 23 σεντς, ή 0,3%, κλείνοντας στα 83,42 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

«Η αγορά αναμένει πολλούς επερχόμενους καταλύτες, όπως ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου και οι λιανικές πωλήσεις, τα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης της Fed καθώς και η έναρξη των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου», ανέφεραν οι αναλυτές της Stifel, ενώ η Bank of America ανέφερε ότι οι αγορές βρίσκονται «κυρίως σε στάση αναμονής».

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη, ενώ την ίδια ημέρα η Fed θα δημοσιεύσει τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, το ΔΝΤ αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, επικαλούμενο τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού στις προηγμένες οικονομίες αλλά και την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας στις αναδυόμενες χώρες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook, το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 5,9% φέτος, κατά 0,1% χαμηλότερα από την εκτίμηση του Ιουλίου, ενώ για το επόμενο έτος το ΔΝΤ διατηρεί την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 4,9%. Μετά το 2022, ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει ένα μέτριο παγκόσμιο επίπεδο ανάπτυξης 3,3% μεσοπρόθεσμα.

Ξεκινώντας την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, αποτελέσματα ανακοινώνουν οι JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo και Citigroup.

«Υπάρχουν πολλά εμπόδια καθώς ξεκινάμε τα εταιρικά κέρδη και οι επενδυτές αναζητούν κατεύθυνση- ειδικά καθώς η απειλή επιβράδυνσης της ανάπτυξης είναι μεγάλη», δήλωσε ο Chris Larkin, διευθύνων σύμβουλος εμπορικών συναλλαγών στην E-Trade Financial. «Οι προσδοκίες για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό δημιουργεί περιθώρια για ανοδικές εκπλήξεις, κάτι που είναι καλό για το συνολικό κλίμα της αγοράς», δήλωσε ο Rod von Lipsey, διευθύνων σύμβουλος της UBS Private Wealth Management.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider