Το ΔΝΤ «κόβει» τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΔΝΤ «κόβει» τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη
Λιγότερο αισιόδοξο για την παγκόσμια οικονομία το 2021, είναι πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Διατηρεί την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 4,9% το 2022.

Λιγότερο αισιόδοξο για την παγκόσμια οικονομία το 2021 είναι πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενο τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού στις προηγμένες οικονομίες αλλά και την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας στις αναδυόμενες χώρες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook, το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 5,9% φέτος, κατά 0,1% χαμηλότερα από την εκτίμηση του Ιουλίου, ενώ για το επόμενο έτος το ΔΝΤ διατηρεί την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 4,9%.

Μετά το 2022, ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει ένα μέτριο παγκόσμιο επίπεδο ανάπτυξης 3,3% μεσοπρόθεσμα.

«Η μέτρια αναθεώρηση (σ.σ. του 2021) καλύπτει μεγάλες υποβαθμίσεις για ορισμένες χώρες», δήλωσε η Gita Gopinath, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

«Οι προοπτικές για την ομάδα αναπτυσσόμενων χωρών χαμηλού εισοδήματος έχουν επιδεινωθεί σημαντικά εξαιτίας της χειρότερης δυναμικής της πανδημίας. Επίσης η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει πιο δύσκολες βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις προηγμένες οικονομίες, εν μέρει λόγω διαταραχών στην προσφορά».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις χώρες σε αυτή τη θέση. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ μείωσε τις εκτιμήσεις ανάπτυξης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 6% το 2021. Παράλληλα, η ανάπτυξη σε Ισπανία και Γερμανία υποβαθμίστηκαν κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Χάσμα ανάκαμψης

Το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με τους διαφορετικούς ρυθμούς ανάκαμψης ανάμεσα στις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες. Ειδικότερα, ενώ οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα επίπεδα προ πανδημίας το 2024, οι αναπτυσσόμενες, εξαιρουμένης της Κίνας, θα μπορούσαν να παραμείνουν κατά 5,5% χαμηλότερα από τις προ-πανδημικές προβλέψεις τους.

«Αυτές οι αποκλίσεις είναι συνέπεια του "μεγάλου χάσματος των εμβολίων" και των μεγάλων ανισοτήτων στις πολιτικές στήριξης», δήλωσε η Gopinath. «Ενώ πάνω από το 60% του πληθυσμού στις προηγμένες οικονομίες είναι πλήρως εμβολιασμένο και ορισμένοι λαμβάνουν πλέον τρίτες δόσεις, περίπου το 96% του πληθυσμού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος παραμένει μη εμβολιασμένο».

Πληθωρισμός

«Οι κίνδυνοι πληθωρισμού είναι ανοδικοί και θα μπορούσαν να υλοποιηθούν εάν οι αναντιστοιχίες προσφοράς-ζήτησης που προκλήθηκαν από την πανδημία συνεχιστούν περισσότερο από το αναμενόμενο», προειδοποιεί το Ταμείο στην έκθεσή του.

«Αν και οι κεντρικές τράπεζες μπορούν γενικά να εξετάσουν τις μεταβατικές πληθωριστικές πιέσεις και να αποφύγουν τη σύσφιξη έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στη βασική δυναμική των τιμών, θα πρέπει να είναι έτοιμες να ενεργήσουν γρήγορα εάν η ανάκαμψη ενισχυθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο ή οι κίνδυνοι του αυξανόμενου πληθωρισμού γίνουν απτοί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider