Χρηματιστήριο
28-05-2021 | 17:33

Συνέχισε ανοδικά το Χρηματιστήριο - Έχασε τη «μάχη» με τις 890 μονάδες

Newsroom
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τα επιχειρηματικά deals, η θετικότερη εικόνα από τις εισηγμένες για το α' τρίμηνο έδωσαν πατήματα στους αγοραστές ώστε να συνεχίσουν κινηθούν μέσω stock picking σε υψηλότερα, χάνοντας ωστόσο τη «μάχη» για τις 890 μονάδες.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,48% στις 887,6 μονάδες, με τον τζίρο στα 90,46 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,45% στις 2.148 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 0,77% στις 542,83 μονάδες.

Από τις τράπεζες που κατέγραψαν ξανά το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, η Eurobank διόρθωσε 0,13%, η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 0,84%, η Τράπεζα Πειραιώς 0,74% και η ETE 1,97%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τράπεζες στο τελευταίο ημίωρο κατάφεραν να απομακρυνθούν από τα υψηλά που διαπραγματεύονταν εντός συνεδρίασης.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (4,29%), της Fourlis (3,2%), της Τιταν (1,51%) και του ΟΤΕ (1,03%). 

Παράλληλα πέρασε πακέτο 20,3 εκατ. μετοχών, που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 9,5%, στην Ελλάκτωρ, στην τιμή των 1,20 ευρώ, δηλαδή με discount σε σχέση με την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό του ΧΑ. Η συναλλαγή ήταν αξίας λίγο άνω των 24 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτές τις ημέρες έληγε τυπικά η τελευταία προθεσμία που είχε ανακοινωθεί για την εξάσκηση του call option επί των μετοχών του κ. Μπόμπολα (12,5%) από πλευράς της Reggeborgh, η οποία έχει μέχρι στιγμής κατείχε επισήμως το 14,8%). Πληροφορίες των προηγούμενων ημερών σημείωναν ότι κ. Μπόμπολας ενδέχεται να διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό στον όμιλο Ελλάκτωρ της τάξεως του 2% με 3%. Οπότε μένει να φανεί και επισήμως αν το παραπάνω πακέτο σχετίζεται με τη συναλλαγή αυτή, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

Η Beta Χρηματιστηριακή σημειώνει πως «θετικό ήταν το πρόσημο της εβδομάδας που πέρασε όχι μόνο στον Γενικό Δείκτη αλλά για το σύνολο της επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Σε όλα τα μέτωπα παρατηρείται μια ισχυρή δυναμική βελτίωσης που δεν αφήνει ασυγκίνητο το Χρηματιστήριο. Ξεκινώντας από τις εξαγορές και συγχωνεύσεις οι ανακοινώσεις των τιμημάτων που αφορούν την πώληση της Chipita και της Cardlink δείχνουν έμπρακτα τηνθετική αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας ανεβάζοντας τον πήχη των αποτιμήσεων. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς έρχεται σε μια χρονική στιγμή που εγχειρήματα όπως η ΑΜΚ της Alpha Bank η πώληση της ΔΕΠΑ, του ΔΕΔΔΗΕ οι αναθέσεις Λιμένων και αεροδρομίων αλλά και οι τιτλοποιήσεις δανείων απευθύνονται σε διεθνείς παίκτες που επιθυμούν να αποκτήσουν έκθεση στην χώρα εκτιμώντας ότι ακόμα οι αποτιμήσεις έχουν ισχυρό ανοδικό περιθώριο.Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου συμπληρώνουν με απτά νούμερα τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης που παρατηρήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά ενώ η γενική κατεύθυνση που δίνεται για το υπόλοιπο της χρονιάς από τις διοικήσεις αναμένει ισχυρότερη μεγέθυνση στο δεύτερο εξάμηνο. Οι τάσεις αυτές δεν αφορούν μια κλειστή ομάδα εταιριών ή ένα συγκεκριμένο κλάδο αλλά το σύνολο των εταιριών που έχουν δώσει κάποια πρώτα στοιχεία για την ζήτηση που αφορά το αντικείμενο τους. Παράλληλα, σε μια συγκυρία στην οποία τρέχει ο χρόνος για την δεύτερη σημαντική αύξηση κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο οι αναταράξεις των πρώτων εντυπώσεων έχουν πλήρως εξομαλυνθεί και η Αγορά έχει επιστρέψει σε αυτό που πρέπει να κάνει: Να αποτιμά αποτελεσματικά τα νέα των επιχειρήσεων και να έχει το κατάλληλο βάθος για να προσελκύει κεφάλαια σημαντικού ειδικού βάρους.

Ο Μάιος είναι ο πρώτος μήνας μετά από 23 μήνες που θα κλείσει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ και ο τέταρτος μήνας στο διάστημα που μεσολαβεί μετά τον «τραυματικό» Δεκέμβριο του 2015 που θα καταφέρει να έχει μια αξιοπρεπή συναλλακτική επίδοση, άνω των 100 εκατ. ευρώ. Με αυτό ως δεδομένο το καλοκαίρι του 2021 παρά τις όποιες εποχικές επιβραδύνσεις θα κρατήσει ψηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλα τα μέτωπα έχοντας ήδη ένα αρκετά φορτωμένο ημερολόγιο γεγονότων μπροστά του (ΔΕΠΑ, Alpha Bank, τεστ αντοχής, κλπ). Τεχνικά η διαγραμματική εξέλιξη παρουσιάζει θετικότερη εικόνα καθώς οι αγοραστές μετά την γρήγορη πτώση της περασμένης Παρασκευής ανέλαβαν δράση και με τρία διαδοχικά θετικά κλεισίματα φλερτάρουν πλέον με την επιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική. Η υπέρβαση του κινητού μέσου των 50 ημερών επετεύχθη και ο άμεσος στόχος είναι ο Δείκτης να δει κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες προκειμένου να επιστρέψουν όλες οι ενδείξεις υπέρ των αγοραστών. Για την υπέρβαση των 900 μονάδων θα χρειαστούν νέες δυνάμεις, είναι η άμεση πρώτη αντίσταση της Αγοράς και όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πρώτη δοκιμή του εν λόγω επιπέδου. Από εκεί και πέρα και έως τα φετινά υψηλά (919 μονάδες) μεσολαβούν διαδοχικές τοπικές κορυφές καθιστώντας το εγχείρημα άμεσης διαφυγής απαιτητικό. Προς το παρόν προέχει η κάλυψη του καθοδικού χάσματος (900 –894) και η κατοχύρωση της ζώνης των 900 μονάδων, σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την ερχόμενη εβδομάδα. Λόγω των ειδικών συνθηκών πάντως που διανύουμε (ΑΜΚ AlphaBank) απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά σε κεφάλαια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα λόγω της ασύμμετρης ροής πληροφοριών, ειδικά σε καθοδικές εξάρσεις όπου η ψυχολογία αναλαμβάνει ρόλο οδηγού των τιμών εντείνοντας τις επιμέρους διακυμάνσεις».

Παράλληλα, μετά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Eurobank η Citi εκτιμά ότι η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/B (σε όρους λογιστικής αξίας) για το 2021-22 στο 0,58x / 0,53x, τοποθετώντας την με σύσταση ουδέτερη / υψηλού ρίσκου, και τιμή στόχο 0,80 ευρώ με αναμενόμενη απόδοση 3,9% (CoE, κόστος ιδίων κεφαλαίων 13,5%, RoE αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων 9,4% και μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2022). Η ανάλυση ευαισθησίας της Citi τοποθετεί την τιμή στόχο στο «καλό» σενάριο στα 1,13 ευρώ ή 47% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και στο «δυσχερές» σενάριο στα 0,57 ευρώ ή 26% χαμηλότερα.

Η JP Morgan θέτει σύσταση «overweight» για τη μετοχή της Eurobank χωρίς τιμή στόχο. Όπως επισημαίνει η μετοχή της τράπεζας έχει καταγράψει άνοδο 33% από τις αρχές του έτους και διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/TBV για το 2022 στο 0,5x και P/E 5,4χ για ROTE 10,2% το 2023.

Τα επιχειρηματικά deals έχουν πάρει για τα καλά φωτιά καθώς μετά από αυτό της Mendelez με την Chipita, ακολούθησε σήμερα η κίνηση της γαλλικής Worldline για το 92,5% της Cardlink, αλλά και το πέρασμα της Καλλιμάνης στην τουρκική Dardanel.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.