Πώς «είδαν» τα αποτελέσματα της Eurobank, Citi και JP Morgan

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «είδαν» τα αποτελέσματα της Eurobank, Citi και JP Morgan
Η ανάλυση της Citi τοποθετεί την τιμή στόχο στο «καλό» σενάριο στα 1,13 ευρώ ανά μετοχή. «Overweight» χωρίς τιμή στόχο από JP Morgan.

Σε ευθυγράμμιση με το consensus ήταν τα καθαρά κέρδη ύψους 70 εκατ. ευρώ της Eurobank για το α' τρίμηνο, υψηλότερα κατά 23% σε ετήσια βάση και συγκρινόμενα με τη ζημιά των 131 εκατ. ευρώ του δ' τριμήνου του 2020, όπως αναφέρει η Citi.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση (72 εκατ. ευρώ), αλλά ήταν χαμηλότερα κατά 63% σε τριμηνιαία, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση (-30% σε τριμηνιαία βάση) λόγω των υψηλότερων προμηθειών (+7% σε ετήσια βάση, -9% σε τριμηνιαία βάση) και άλλων πηγών εσόδων (> 100% σε ετήσια βάση, -93% σε τριμηνιαία), τη στιγμή που τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) παρέμειναν γενικά σταθερά (-1% σε ετήσια βάση, +2% ανά τρίμηνο).

Η αύξηση των NPEs το 2021 προβλέπεται στα 0,6 δισ. ευρώ (έναντι 0,9 δισ. ευρώ προηγουμένως) με το κόστος κινδύνου (CoR) στο 1,1% - 1,2% (έναντι 1,3% προηγουμένως). Ωστόσο, η διοίκηση της τράπεζας εξέφρασε ιδιαίτερη προσοχή στις προοπτικές για την ποιότητα των assets στο β' εξάμηνο, καθώς θα αίρονται σταδιακά τα κρατικά μέτρα στήριξης. Η Eurobank, όπως σημειώνει η Citi, στοχεύει σε μονοψήφιο δείκτη NPE έως το τέλος του 2021, καθοδηγούμενη από τη συνεχιζόμενη πρόοδο στην τιτλοποίηση «Mexico» (δείκτη NPE pro-forma στο α' τρίμηνο για το «Mexico» στο 7,4%). Το project «Mexico», εξελίσσεται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα με αναμενόμενη ένταξη στον «Ηρακλή II» τις επόμενες εβδομάδες και δεσμευτικές προσφορές έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στα κεφάλαια, η τράπεζα στοχεύει σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CAD 16% (α΄ τρίμηνο: 15,5%, χαμηλότερα κατά 80 μ.β σε τριμηναία βάση) και σε όρους Βασιλείας III FL CET1 12,8% (α' τρίμηνο 11,9%). Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης CET1 για το α' τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 13% (90 μ.β χαμηλότερα σε τριμηναία βάση) έναντι ελαχίστων εποπτικών ορίων SREP, 6,2%.

Citi

Υπό αυτό το πρίσμα η Citi εκτιμά ότι η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/B (σε όρους λογιστικής αξίας) για το 2021-22 στο 0,58x / 0,53x, τοποθετώντας την με σύσταση ουδέτερη / υψηλού ρίσκου, και τιμή στόχο 0,80 ευρώ με αναμενόμενη απόδοση 3,9% (CoE, κόστος ιδίων κεφαλαίων 13,5%, RoE αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων 9,4% και μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2022). Η ανάλυση ευαισθησίας της Citi τοποθετεί την τιμή στόχο στο «καλό» σενάριο στα 1,13 ευρώ ή 47% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και στο «δυσχερές» σενάριο στα 0,57 ευρώ ή 26% χαμηλότερα.

Αντίστοιχα και η JP Morgan, στέκεται στις θετικότερες προοπτικές ως προς το σκέλος των NPEs. Όπως επισημαίνει, με έναν σταδιακά πιο θετικό τόνο στην ποιότητα των assets, η διοίκηση της Eurobank αναμένει τώρα καθαρό νέο σχηματισμό NPEs 0,6 δισ. ευρώ για το 2021 έναντι 0,9 δισ. ευρώ που αρχικά αναμενόταν. Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι η Eurobank πήρε πρόσθετες προβλέψεις 400 εκατ. ευρώ με 150 μ.β CoR πέρυσι, επομένως η κάλυψη στις αναμενόμενες ροές θα είναι αρκετά άνετη. Με αυτό, η τράπεζα αναθεωρεί επί τα χείρω το CoR για το 2021 σε 1,1% - 1,2% από 1,3%. Για το 2022, η διοίκηση διατηρεί το guidance για το CoR στις 60 μ.β με τη JP Morgan να σημειώνει ότι αυτό αποτελεί τη βάση του στόχου για ROTE περίπου 10%. Επιπλέον, υπήρξαν θετικές εξελίξεις γύρω από την τιτλοποίηση «Mexico» ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με τις καλύτερες συζητήσεις γύρω με το tranching να έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερο κεφαλαιακό αντίκτυπο από τις περίπου 50 μ.β που είχαν εκτιμηθεί αρχικώς.

Η JP Morgan θέτει σύσταση «overweight» για τη μετοχή της Eurobank χωρίς τιμή στόχο. Όπως επισημαίνει η μετοχή της τράπεζας έχει καταγράψει άνοδο 33% από τις αρχές του έτους και διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/TBV για το 2022 στο 0,5x και P/E 5,4x για ROTE 10,2% το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider