Ράλι άνω του 10% «βλέπουν» οι αναλυτές σε μια άνετη αυτοδυναμία της ΝΔ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι άνω του 10% «βλέπουν» οι αναλυτές σε μια άνετη αυτοδυναμία της ΝΔ
Η αγορά δεν έχει προεξοφλήσει μια διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων, ούτε το ενδεχόμενο άνετης ισοδυναμίας,εκτιμούν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Ισχυρή άνοδο έως και 13% αναμένουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίσει αυτοδυναμία στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Από την αρχή του έτους, ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει ράλι 46% αγγίζοντας τα επίπεδα των 900 μονάδων στο τελευταίο κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου. Ο μέσος όρος συναλλακτικού όγκου υπερβαίνει πλέον τα 80 εκατ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί την αναζοπύρωση του ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς τίτλους.

Όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, «η αγοραστική επιμονή και η ήπια αλλαγή κερδισμένων θέσεων έδειξε ότι υπάρχει αρκετή διαθέσιμη ρευστότητα που αναζητά την στιγμή της αδυναμίας για να τοποθετηθεί, απορροφώντας την προσφορά». Ο ίδιος τονίζει, πάντως ότι «αυτό που δεν είναι αποτιμημένο, είναι μια διαφορά άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων και μια άνετη αυτοδυναμία που θα δώσει αρκετούς βαθμούς ελευθερίας στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος αλλά και ένα μήνυμα έντασης στην πολιτική εντολή».

Ο κ. Χατζηδάκης προειδοποιεί, πάντως, ότι η ελληνική αγορά δεν είναι «εξόφθαλμα φθηνή», υπό την έννοια ότι πολλές αποτιμήσεις βρίσκονται κοντά σε πολυετή υψηλά ενώ άλλες κινούνται αποκλειστικά στην λογική της επόμενης ημέρας.

Οι παράγοντες που τροφοδότησαν το ράλι του 46%

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκτίναξη του «ελατηρίου» από την αρχή του έτους οφείλεται στους εξής παράγοντες:

• Η άνοδος από τις 600 έως τις 700 μονάδες είχε την βάση της στο πρώτο κύμα μείωσης των επιτοκίων των 10ετών ομολόγων και στην ομαλοποίηση της εικόνας των αποτιμήσεων υπό την έννοια της μείωσης των μεγάλων εκπτώσεων στις κερδοφορίες και τις καθαρές θέσεις.

• Η επόμενη στάση του Δείκτη στις 750 μονάδες είχε τον χαρακτήρα της μείωσης της αβεβαιότητας που συνεπαγόταν η προεδρική εκλογή το 2020 καθώς ο απαιτούμενος πήχης των θετικών ψήφων είναι πλέον 151.

• Από τις 750 μονάδες έως και σήμερα διαδοχικά αποτιμήθηκαν: η συρρίκνωση του εκλογικού χρόνου, η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών μετά τις Ευρωεκλογές και το καθαρό προβάδισμα του πρώτου κόμματος με αυτοδυναμία.

Ισχυρή αντίσταση στις 900 μονάδες Οι 900 μονάδες αποτελούν την πρώτη περιοχή σοβαρής αντίστασης για τον Γενικό Δείκτη, εκτιμά ο κ. Δημήτριος Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. «Θα χρειαστεί χρόνος για να πειστεί η επενδυτική κοινότητα ότι το μίγμα της οικονομικής πολιτικής θα οδηγήσει τελικά στην ποθητή επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας και θα περιλάβει και το χρηματιστήριο στα εργαλεία που θα συμβάλλουν σε αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κοινή εκτίμηση των αναλυτών είναι, πάντως, ότι εκτός από την επίτευξη αυτοδυναμίας στις αυριανές κάλπες, απαραίτητο συστατικό για να απελευθερωθεί η δυναμική της ελληνικής αγοράς είναι τα καθοριστικά βήματα της νέας κυβέρνησης που θα σηματοδοτήσουν μια πραγματική αλλαγή πορείας και προτεραιοτήτων στην οικονομική πολιτική και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider