Πόνος στη μέση: Αυξάνονται ραγδαία οι πάσχοντες – Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόνος στη μέση: Αυξάνονται ραγδαία οι πάσχοντες – Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσει
Διαστάσεις «πανδημίας» αναμένεται να λάβει ο πόνος στη μέση τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Rheumatology.

Διαστάσεις «πανδημίας» αναμένεται να λάβει ο πόνος στη μέση τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Rheumatology.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα ταλαιπωρούνται από αυτόν θα υπερβεί τα 840 εκατομμύρια, παγκοσμίως, μέχρι το 2050.

Ήδη, τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των πασχόντων αυξάνεται ραγδαία. Το 2017 υπολογίζονταν σε περίπου 500 εκατομμύρια, ενώ το 2020 είχε φτάσει τα 619 εκατομμύρια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν και 1.330.000 πάσχοντες στη χώρα μας.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πορεία του πόνου στη μέση την τελευταία 30ετία, σε 204 χώρες του κόσμου.

Όπως τονίζει η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Manuela Ferreira, από το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Κουίνσλαντ (CQ University), εάν δεν υπάρξει ταχεία δράση, ο πόνος στη μέση μπορεί να μετατραπεί σε προάγγελο άλλων χρόνιων νόσων ακόμα και σε σημαντική αναπηρία.

Γιατί αυξάνεται η συχνότητα

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη ραγδαία αυτή αύξηση κυρίως -αλλά όχι μόνο- στην αύξηση και τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με την νέα έκθεση, ο πόνος στη μέση είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Το τουλάχιστον ένα τρίτο της αναπηρίας που σχετίζεται με αυτόν αποδίδεται:

  • Σε εργασιακούς παράγοντες (π.χ. άρση βάρους, παρατεταμένη ακινησία, παρατεταμένη ορθοστασία)
  • Στα περιττά κιλά (όσο περισσότερα, τόσο μεγαλύτερη η επιβάρυνση της μέσης)
  • Στο κάπνισμα

Η έκθεση καταρρίπτει το «μύθο» ότι ο πόνος στη μέση προσβάλλει κυρίως ανθρώπους εργασιακής ηλικίας, αποκαλύπτοντας ότι είναι πιο συχνός στους ηλικιωμένους, ενώ προσβάλλει περισσότερες γυναίκες απ’ ό,τι άνδρες.

Πρόβλημα με συστάσεις και θεραπεία

Ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο αποτελούν για τους επιστήμονες οι διχογνωμίες μεταξύ των γιατρών για την αντιμετώπισή του, αλλά και οι περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να μετατρέψουν τον πόνο στη μέση σε αληθινή υγειονομική κρίση, ακριβώς επειδή προκαλεί πολλές αναπηρίες, εκτιμούν.

«Η ανάλυσή μας σκιαγραφεί μία εικόνα αυξανόμενων κρουσμάτων πόνου στη μέση παγκοσμίως, τα οποία ασκούν τεράστιες πιέσεις στα συστήματα Υγείας», δήλωσε η Dr. Manuela Ferreira, καθηγήτρια Μυοσκελετικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. «Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί μία ενιαία προσέγγιση για τη διαχείρισή του. Η προσέγγιση αυτή πρέπει να βασίζεται σε ισχυρά επιστημονικά δεδομένα».

Η ίδια επισημαίνει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συνοχή στον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες υγείας διαχειρίζονται τους ασθενείς. «Ισως προκαλέσει σε κάποιους έκπληξη το γεγονός ότι οι σημερινές κλινικές κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία και διαχείριση του πόνου στη μέση δεν παρέχουν συγκεκριμένες συστάσεις για τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα. Ωστόσο τα ηλικιωμένα άτομα έχουν πιο σύνθετο ιατρικό ιστορικό και είναι πιθανότερο να τους συνταγογραφηθούν ισχυρά φάρμακα όπως τα οπιοειδή σε σύγκριση με τους νεότερους ασθενείς. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ζωής τους, καθώς αυτού του είδους τα αναλγητικά μπορεί να έχουν αλληλεπιδράσεις με τα άλλα φάρμακα που λαμβάνουν».

Κίνδυνος για σοβαρά προβλήματα υγείας

Αν ο πόνος στη μέση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά, μπορεί να μετατραπεί σε πρόδρομη κατάσταση για σοβαρά προβλήματα, προειδοποίησε η Dr. Katie de Luca. Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Προβλήματα ψυχικής υγείας
  • Επεμβατικές ιατρικές πράξεις
  • Σημαντικές σωματικές αναπηρίες

«Ο πόνος στη μέση έχει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Ο σωματικός και ο προσωπικός αντίκτυπός του απειλούν ευθέως την υγιή γήρανση», τόνισε.

«Τα συστήματα υγείας χρειάζεται να αποκριθούν σε αυτό το τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο βάρος που αφορά τον πόνο στη μέση και επηρεάζει ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα για την πρόληψη του πόνου και για τη διασφάλιση της έγκαιρης πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα καθώς υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να βοηθηθούν οι ασθενείς που πονούν» σημείωσε ο καθηγητής Anthony Woolf, εκ των επικεφαλής της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μυοσκελετική Υγεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider