«Πόλεμος» για τις ελλείψεις φαρμάκων – Τι απαντούν οι χονδρέμποροι στις φαρμακευτικές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πόλεμος» για τις ελλείψεις φαρμάκων – Τι απαντούν οι χονδρέμποροι στις φαρμακευτικές
Μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) απαντήσεις «μία προς μία» δίνει με σημερινή (30/1) ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ).

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και χονδρεμπόρων εξελίσσεται το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων. Μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) απαντήσεις «μία προς μία» δίνει με σημερινή (30/1) ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ):

1) ΣΦΕΕ: Ένας από τους παράγοντες των ελλείψεων είναι προβλήματα σε πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή πολλών φαρμάκων.

ΠΣΦ: Καλό θα ήταν να παρακολουθήσετε το σύνολο της συνέντευξης μας και όχι αποσπάσματα ,καθώς τα προβλήματα σε πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρθηκαν ως πρώτη αιτία των ελλείψεων.

2) ΣΦΕΕ: Ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων φαρμάκων στα Νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν ελλείψεις στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων, των οποίων η προμήθεια γίνεται μέσω του χονδρεμπορίου.

ΠΣΦ: Στα φαρμακεία νοσοκομείων διακινούνται κυρίως γενόσημα, τα οποία όπως επισημάναμε σώζουν την κατάσταση, στα δε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ακριβά προϊόντα (καινοτόμα), τα οποία προφανώς και αποτελούν προτεραιότητα σας, σε αντίθεση με τα φάρμακα που διακινούνται στα φαρμακεία της κοινότητας.

3) ΣΦΕΕ: Σε πολλά από τα αναφερθέντα προϊόντα, έχουμε δεχθεί σημαντικές επιστροφές το 2022, γεγονός που αποδεικνύει ότι ποσότητες λιμνάζουν στην αγορά, υποκείμενες σε εποχιακή ζήτηση παράλληλων εξαγωγών.

ΠΣΦ: Χρειάζεται, άραγε, να σας υπενθυμίσουμε ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των επιστροφών προέρχονται από τα φαρμακεία, και ότι αυτή είναι μία υπηρεσία την οποία έχει αναλάβει, με μεγάλο κόστος, το φαρμακεμπόριο για εσάς και τους φαρμακοποιούς; Επίσης, η λέξη «σημαντικές» είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και μάλλον πολλαπλών ερμηνειών. Για εμάς σημαντικές είναι οι μειώσεις εφοδιασμού κατά 30, 40 ή και 60%. Είναι άραγε αυτή η σημασία της λέξης και για εσάς;

4) ΣΦΕΕ: Οι πολυεθνικές και οι τοπικές φαρμακευτικές εταιρίες ανελλιπώς (ακόμη και σε περιόδους εορτών) καλύπτουν τη ζήτηση για συνταγογραφούμενα φάρμακα και επιπλέον καθημερινά δηλώνουν τις πωλήσεις τους στον ΕΟΦ.

ΠΣΦ: Προφανώς οι επιστολές κλεισίματος εστάλησαν από hackers. Συνιστούμε έλεγχο ασφαλείας των ηλεκτρονικών συστημάτων σας.

5) ΣΦΕΕ: Ο ΕΟΦ έχει τη δυνατότητα να ελέγξει εάν οι φαρμακευτικές εταιρίες καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών της χώρας και να ορίσει αν υφίσταται υποεφοδιασμός. Επιπλέον οι εταιρίες ενημερώνουν τον ΕΟΦ όταν προκύπτουν προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς, για οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων παραγωγής ή υπερβολικής αύξησης της ζήτησης.

ΠΣΦ: Χαιρόμεθα ιδιαίτερα για την πληροφορία. Απορούμε γιατί ενοχλείστε που ζητήσαμε ακριβώς αυτό.

6) ΣΦΕΕ: Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φαρμακαποθηκάριων δεν δέχθηκε ποτέ να δώσει στοιχεία για τις πωλήσεις των μελών του σε συνεχή βάση όπως η φαρμακοβιομηχανία, αλλά και η Πολιτεία δεν υποστήριξε τη διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα. Ως εκ τούτου δεν μπορεί η Διοίκηση των Φαρμακαποθηκάριων να αναφέρεται σε υποεφοδιασμό, με αποκλειστική ευθύνη των εταιρειών.

ΠΣΦ: Έχουμε κατ’ επανάληψη εξηγήσει στο Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ και σε εσάς (οι δύο πρώτοι το έχουν αντιληφθεί) το ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο να δώσεις στοιχεία όταν διακινείς 10 – 100 κωδικούς σε 50 – 100 πελάτες σε ημερήσια βάση, ενώ είναι αδύνατο να το πράξεις όταν διακινείς 7000 – 15000 κωδικούς σε 150 – 2000 πελάτες τρις καθημερινά. Μιας και είμαστε όλοι υπέρμαχοι της διαφάνειας, όπως προκύπτει, μήπως επιτέλους να πείσετε τα μέλη σας να δημοσιοποιήσουν τα quotta systems που χρησιμοποιούν για να μας εφοδιάζουν ή μήπως υπάρχει όριο στη διαφάνεια που επιθυμείτε;

7) ΣΦΕΕ: Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα αφήνουν ένα τεράστιο περιθώριο κέρδους (από 50% έως 300%) σε αυτούς που πραγματοποιούν παράλληλες εξαγωγές και αυτοί είναι οι χονδρέμποροι και όχι οι φαρμακευτικές εταιρίες.
ΠΣΦ: Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το clawback και το rebate προφανώς καθιστά «μη ενδιαφέροντα» κάποια φαρμακευτικά προϊόντα για κάποιους και αυτοί οι κάποιοι δεν είναι οι χονδρέμποροι αλλά οι φαρμακευτικές εταιρείες.

«Αν γνωρίζετε προϊόντα με 300% κέρδος κατά την παράλληλη εξαγωγής τους, παρακαλούμε να μας τα υποδείξετε. Με τα ελάχιστα οικονομικά που γνωρίζουμε, τέτοια περιθώρια στην αλυσίδα του φαρμάκου είναι προνόμιο ΜΟΝΟ του παραγωγού, όπως προκύπτει άλλωστε και από τον επιμερισμό της τιμής του φαρμάκου (69,1% Βιομηχανίας – 20,3% Φαρμακείο – 4,6% Φαρμακαποθήκη μειωμένη κατά 42% μεταμνημονιακά, ποσοστό που προστέθηκε στο κέρδος των παραγωγών)», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΣΦ. Και καταλήγει:

«Τελικά στην ανακοίνωση σας δεν διευκρινίζετε γιατί έχουν μειωθεί συντριπτικά οι πωλούμενες προς το χονδρεμπόριο ποσότητες. Μήπως τελικά εξαλείφθηκαν οι ασθένειες στην Ελλάδα και το αγνοούμε κι αυτό;».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΥ: Διατηρείται ο ανώτατος συναγερμός για την COVID - Ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Υγεία μπροστά» στην Κρήτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider