Στους τρεις μήνες ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση για όλους άνω των 18 ετών - Άνοιξε η πλατφόρμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους τρεις μήνες ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση για όλους άνω των 18 ετών - Άνοιξε η πλατφόρμα
Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Περίπου 2 εκατ. πολίτες μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Τελευταία ενημέρωση 10:20

Τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 για όλους τους πολίτες 18 ετών και άνω στους τρεις μήνες, αντί για έξι, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Λαμβάνοντας υπόψη της τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καταλήγει στη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αναφερόμενος σε αυτούς που έχουν νοσήσει, γνωστοποίησε ότι η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ αναφορικά με όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

«Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον, σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα, καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της Covid-19, μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Θεμιστοκλέους, μεταφέροντας αυτούσια την απόφαση της Επιτροπής.

Άνοιξε η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα άνοιξε στις 10 το βράδυ της Παρασκευής και η δυνατότητα προγραμματισμού των ραντεβού δίνεται σε όσους έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις αλλά και σε όσους έχουν νοσήσει, μετρώντας από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και τη διάγνωση της νόσου, αντίστοιχα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, εκτιμώντας σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Ο στόχος, συμπλήρωσε, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό το Σεπτέμβριο που πέρασε.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλέους την Πέμπτη, θα δοθεί προτεραιότητα στα ραντεβού της πρώτης δόσης, έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα εντός των επόμενων εικοσιτετράωρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ η δυναμικότητα θα αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες σε κάθε περιοχή. Ανάλογα με το πώς θα διαμορφώνεται η κίνηση στο σύστημα, στο μεταξύ μπορεί να απελευθερώνονται ραντεβού και για αναμνηστική δόση.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είχε προαναγγείλει την απόφαση, κάνοντας γνωστό ότι χθες κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17 χιλιάδες νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45 χιλιάδες ραντεβού.

Μάλιστα, από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μίλησε για μεγάλη αύξηση του ρυθμού κλεισίματος εμβολιασμών από τους άνω των 60 ετών πολίτες της Ελλάδας από την Τρίτη (όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα).

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «50.000 ραντεβού πρώτης δόσης στις ηλικίες 60+ κλείστηκαν από την Τρίτη το μεσημέρι έως αυτή την ώρα. Το 1/10 της ομάδας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, που παρέμεναν επί 11 μήνες απροστάτευτοι, έκανε σε μόλις τρεις ημέρες μια επιλογή ζωής. Τους ευχαριστούμε και συνεχίζουμε για να χτίσουμε ένα τείχος προστασίας γύρω από τους πιο ευάλωτους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 6.201 τα νέα κρούσματα, 694 διασωληνωμένοι και 97 θάνατοι

ΠΟΥ: «Πολύ μεταδοτική» η παραλλαγή Όμικρον, αλλά δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε

ΠΟΥ: Οι παρασκευαστές εμβολίων θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τα προϊόντα τους κατά της «Όμικρον»

gazzetta
gazzetta reader insider insider